MFK metoda – víc než jen diagnostika svalů

0

To, že vás zrovna bolí rameno, neznamená, že problém bude zrovna v rameni. Problémy se zády se vám klidně mohou promítnout do bolesti kolene atd. Zkrátka všechno souvisí v těle se vším. Skupiny svalů nepracují odděleně, zapojuje se samozřejmě i nervový systém, kloubní i další tělesné systémy, a naše problémy se tak často promítnou na zdánlivě nečekané místo. Aby tedy fyzioterapeut dokázal správně vyhodnotit zdravotní potíže konkrétního pacienta, může také využít metodu MFK.

MFK – MANUÁLNÍ FYZIOTERAPEUTICKÁ KOREKCE  je diagnostická metoda, ve které se propojily  znalosti medicíny s dokonalým počítačovým softwarem. Je to unikátní metoda, kdy počítač zobrazuje oslabené funkce pohybového systému a stává se tak pomůckou, která pomáhá navigovat a určit správný postup léčby.

Metoda MFK na pacienta nahlíží jako na celek a umí upozornit na problémy ještě dříve, než se někde projeví.

A jak to vlastně funguje a co vás čeká, pokud svalový test podstoupíte?

Jedná se vlastně o 4 jednoduché kroky.

Vstupní pohovor – anamnéza

Nejdříve probíhá vstupní pohovor, kdy terapeut zaznamenává výskyt zlomenin kostí, lokalizace jizev na kůži, bolestivé obtíže svalů, kloubů, křečí apod.

Vyšetření svalového systému

Po vstupním pohovoru provádí terapeut, jako při každé další návštěvě klienta, vyšetření hodnotící aktivaci svalů, tedy svalový test. Konkrétní změnu proti normě zaznamená do počítače.

Diagnostika

Fyzioterapeut zhodnotí vizualizované výsledky vyšetření (diagnostické mapy tělních systémů) a vysvětlí příčiny a  následky nerovnováhy a bolesti svalů, kloubů a páteře. Laicky řečeno, pacient může na monitoru vidět svá nejbolavější místa znázorněná jako červené mapy na těle.

Terapie

Na základě výsledků vyšetření je zvolena vhodná terapeutická metoda. Většinou jde o velice účinnou stimulaci neurolymfatických bodů, reflexní terapie, mobilizace kloubů, masáž svalů nebo cvičení.

Počítačový software MFK  dokáže vyhodnotit veškeré kombinace a ukáže velmi rychle, kde hledat příčinu problému u konkrétního pacienta.

 

V systému se rozlišuje pravá a levá strana a lze vyšetřit až 48 svalů na každé straně. Zjišťuje se, zda sval reaguje správně (reaguje na podněty rychle) či zda reaguje zpomaleně, zda je oslabený a může tedy být náchylný ke zranění.

Zjištěné výsledky testu zaznamená fyzioterapeut do počítače, a ten již vyhodnotí, zkombinuje a následně zobrazí části svalového systému, které jsou problematické (přetížené, napjaté, oslabené).

Počítač dokáže zmapovat i malinké chybičky a umožní získat celkový obraz .Metoda MFK napomáhá i při samotné léčbě, protože dokáže určit, kde s terapií začít  a jak dále postupovat.

Kdo by tedy měl svalový test MFK absolvovat?

Test je samozřejmě vhodný pro lidi s akutními bolestmi, kdy se pomocí MFK zjistí konkrétní příčina problémů.

Dále se samozřejmě využívá pro lidi, kteří rehabilitují, může se tak přesně kontrolovat, zda léčba probíhá správně. Velmi často svalový test také využívají lidé, kteří se rozhodli změnit svůj životní styl a chtějí se začít hýbat.

No a samozřejmě  je MFK vhodná pro každého aktivní sportovce. Pokud trénujete rekreačně, doporučuje se preventivní prohlídka u fyzioterapeuta tak jednou za půl roku, pokud trénujete intenzivněji, pak samozřejmě častěji.

At už totiž trpíte sebemenší disbalancí, můžete si být jisti, že tělo se pokusí nerovnováhu vykompenzovat. Slabé svaly vám pak snadno způsobí přetížení páteře (nejčastěji v krční či bederní oblasti) a vy si postupně propracujete k nepříjemným degenerativním změnám.

Zkuste tedy zařadit fyzioterapii mezi trénink a regeneraci a začněte ji brát jako jakoukoli jinou preventivní prohlídku.  Dokážete tak předejít například natrhnutí svalu nebo potížím s achilovkami či koleny.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno