Martin Foret – Designér

0

Martin Foret vystudoval průmyslový design v ateliéru Zdeňka Zdařila na FaVU VUT v Brně. Po studiích prošel několika působišti, (Martin Tvarůžek design, ATAK design, Škoda Auto TS Motosport), až se dostal k tomu co jej baví nejvíce, a to navrhování a produkci svých vlastních produktů. Jako první vyšel na svět produkt zabývající se uskladněním kola, nicméně v plánu je portfolio neustále rozšiřovat o produkty, které budou mít přidanou hodnotu a najdou si své místo v současných interiérech.

Na začátku všeho bylo kolo a jeho život ve městě. Čím dál víc z nás totiž postupně přichází na to, že na dopravu betonovou džunglí je ideálním společníkem. Ekologickým, ekonomickým, stylovým a bez zdržení v kolonách nebo shánění parkovacího místa. Ale kam s ním, když ke konci dne dojedete ke dveřím svého bydlení a sundáte ruce z řídítek?

Příběh naší značky se začal psát se vznikem Srdce – držákem na městské kolo, který umožnil mít svůj oblíbený dopravní prostředek po ruce v interiéru. Brzy ho následovaly držáky poskytující možnost uskladnění i všech ostatních typů kol a celá tato myšlenka a výsledné produkty na kolo daly vzniknout projektu Hang bike.

Tvojí práci Martine obdivujeme už nějaký pátek. Vždycky tě bavily kola?


Kola mě vždycky bavila, ale jinak než z pohledu designu. Zkrátka mě bavilo na kole jezdit. Bral jsem kolo jednak jako součást tréninku a jednak jako dopravní prostředek, který jsem využíval naprosto pořád. Až v posledních letech jsem vědomě docenil jejich genialitu v jednoduchosti a neuvěřitelně výhodnému poměru vynaložené energie versus výkon tedy ujetí určité vzdálenosti.

Předpokládáme tedy správně, že máš doma už také hezkou sbírku kol?


Zrovna teď si hledám novou silnici! (smích). Své staré kola pořád mám na moravě a asi se jich nikdy nezbavím, mám k nim vztah a spoustu vzpomínek, ale mít je všechny doma nejde (na stěnu se nám doma vejdou jen dvě, které používáme).

Jak tě vůbec napadlo něco takové udělat? (samozřejmě máme na mysli tvůj signature design – minimalistický držák ve tvaru srdce).

Cesta byla opravdu dlouhá, ta forma, že to bude struktura z trojúhelníků přišla celkem přirozeně, protože příhradová vazba se vyznačuje vysokou pevností a u držáku tak dobře rozkládá váhu na stěnu. Že to bude Srdce, to mě jednou napadlo, že by bylo super vytvořit skoro až plastiku ve tvaru, se kterým se každý ztotožní a pak mě napadlo Srdce, má v sobě emoci, je univerzální a nadčasové. Znají ho všechny generace, pohlaví, narodnosti, i sociální vrstvy. Navíc kolo je i pro mě srdeční záležitosti (smích). Potom ale přišla ta nejtěžší část, a to tu vizi dotáhnout do prototypu a vychytat proporce tak, aby ze všech stran bylo nějak zajímavé a kompozičně to sedělo.

Čím je vlastně tvoje práce specifická? Vydrží nám jeden držák na celý život a pak ho můžeme za dvacet let s velkou slevou prodat v aukci až budeš slavný všude po světě? (smích).


To je na těch produktech nejlepší, jsou navržené a vyrobené tak, že se na nich nemá co pokazit (smích). Nemám rád univerzální všemožně se hýbající a nastavitelné věci, protože vše, co je nějaký mechanismus se časem pokazí… to u mých věcí nehrozí. Prodat po letech (velký smích)? To asi ne, nechci dělat věci do galerií a nějak to přehánět s exkluzivitou, naopak, moje věci mají přinášet radost ale rád bych aby se staly naprosto přirozené pro lidi, kterých snad časem bude na světě většina, mám na mysli to, že se nebudeme zajímat jen o to, kde bylo naše rajče vypěstováno ale taky o to, kde naše triko či stolek bylo vyrobeno a z čeho, protože stejně jako v jídle i tady jsou velké a důležité rozdíly, které pak ovlivňují naše zdraví i prostředí ve kterém žijeme.

Asi tušíme, že výroba jednoho srdce bude asi časově velmi náročná (od toho se samozřejmě odvíjí i cena)?


Ano držáky nevyrábí stroje ale lidé, kteří pečlivě svařují a zabrušují každý spoj tak, aby byl výsledek perfektní, to je jedna z věcí, ze které jsem neslevil ikdyž by mohly být vyráběny jinak a levněji, chci abych na každý dodaný produkt byl hrdý a mohl klidně spát a nemusel “přivírat oči” když vezmu ať už Srdce nebo stolek do ruky.

Za srdce jsi dostal i cenu Red Dot Design Award 2017 a A’Design Award. Čekal jsi takový úspěch?


To mě ani nenapadlo. Ani jednou jsem na něco takového nepomyslel! O to větší překvapení to pak bylo. Popravdě ze začátku mně to ani pořád nějak nedocházelo (smích).

V tvojí nabídce nenajdeme pouze nástěnný držák ve tvaru srdce. Co všechno jsi ještě vytvořil?


To portfolio produktů chci neustále rozšiřovat, mám tři držáky na kolo, každý je jiný a tak trochu i pro někoho jiného je určený. Srdce je pro klasická pánská kola s rovnou štanglí. Separe je zase pro všechny ostatní typy kol, jako jsou dámská, horská se sešikmenou štanglí atd, na Separe pověsíte naprosto všechno. Pak je Sluha, který je pro lidi co mají doma kolo opřeno o stěnu na chodbě a pořád jim tam lítá, padá a odírá stěnu a to je tak trochu k vzteku, takže si ho můžete dát na Sluhu.

Mít tak jeden daný pevný bod, navíc pod kolem tak můžete vytřít zem a nikam už vám neuteče. Nyní jsem se pustil do nového segmentu, a to jsou konferenční stolky, následně přijdou velké stoly, nástěnné štendry na oblečení atd. Moji zákazníci do teď byli cyklisti a i na sociálních sítích mě z velké části sledují cyklisti o to těžší je tato změna, protože to znamená oslovení nových potenciálních zákazníků a odprezentovat se tak, že nejsem jen ten co dělá držáky na kola.

Na čem teď aktuálně pracuješ?

Připravuji teď velké, jídelní stoly, které budou v designu mých malých konferenčních, to vzniklo spíš na popud lidí, kteří si o ně psali. Dále pak připravuji podle mě celkem zajímavou sérii stolků které už mám ale s deskou z recyklovaných PET láhví, to vše představím na letošním Designbloku v Praze v říjnu. Snad se teda podaří vše stihnout dořešit a vyrobit (smích).

Připravili jsme si pro Vás s Martinem Foretem krásnou SOUTĚŽ o 10 % slevu na jeho držák ve tvaru srdce.

Pravidla jsou skutečně jednoduchá. Pošlete nám pod tento článek, nebo FB post fotku kola, na které byste chtěli držák srdce použít a my do konce měsíce vybereme několik z Vás, kteří se mohou těšit na tuhle skvělou cenu!


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno