Knihy s běžeckou tématikou I.

0

Pár tipů, které pomohou s udržením motivace….

Zrozeni k běhu (Born to Run)

Christopher McDougall

Autor knihy se jako miliony jiných amatérských běžců nejméně jednou ročně vážně zranil. Po cyklech bolestí, injekcí a střídání nejmodernějších běžeckých bot chtěl na doporučení lékařů s běháním skoncovat. Místo toho se však vydal do rozpálených kaňonů v Mexiku, kde žijí Tarahumarové – nejtajemnější, nejzdravější a nejšťastnější běžci na planetě. Běhání v extrémních podmínkách jen v sandálech je pro ně stejně přirozené a snadné jako dýchání.Čtivý příběh o běžcích na stokilometrové trati autor doplňuje o nejnovější vědecké poznatky a současně nám přibližuje portréty osobností, které se vydávají na trasy ultramaratonů, aby odhalili tajemství šťastného života. Zrozeni k běhu změní život každému čtenáři!

O čem mluvím, když mluvím o běhání

Haruki Murakami

Světoznámý spisovatel Haruki Murakami (např. Norské dřevo) běhá 25 let – každý den deset kilometrů, každý rok maraton. V knize líčí svůj první maratonský běh, včetně přípravy na tento závod a pochopitelně i to, jaký má běh vliv na jeho tvorbu, resp. jak se člověk jeho naturelu bez pravidelného pohybu, zvlášť má-li sedavé zaměstnání, nemůže obejít.

Titul knihy je variací na povídkovou sbírku O čem mluvím, když mluvím o lásce Raymonda Carvera. Kniha „memoárů“ rozhodně zaujme tři typy fanoušků: autorovy skalní příznivce, pro které je kultovní postavou, pak hledače receptu, jak se stát spisovatelem, a nakonec, jak jinak, běžce na dlouhou trať. V knize je jednak soubor esejů o běhu na dlouhé tratě, jednak spisovatelův „diář“ čtyřměsíční přípravy na maraton v New Yorku. Hovoří o fyzické i psychické bolesti, o stárnutí, o tématech, která se mu honí hlavou. Jsou tu úvahy o spisovatelství jako takovém: doba už nepřeje romantickým týpkům, co nasávají nebo berou drogy a píšou skvěle – doba přeje globálním spisovatelům-manažerům. Ostatně přísný režim a skvělá kondice bývají totožné u byznysmenů i u spisovatelů.

ULTRAMARATONEC- zpověď nočního běžce

Dean Karnazes

Fascinující zpověď “fanatického extrémně vytrvalostního sportovce” – jak sám sebe běžec řeckého původu nazývá – hledá hranici možností lidského organismu. Autor popisuje nejtěžší závody světa, které absolvoval, případně dobrovolně navýšil: Badwaterský ultramaraton (217 km při 50°C), maraton na Jižním pólu, štafeta pro 36 běžců (320 km), kterou Dean běžel sám a později prodloužil na 364, resp. 422 km. Závody jsou charitativní a výtěžky z nich atlet zachránil několik těžce nemocných dětí. Běh je mu vším – smyslem života, duševní očistou i pomocí potřebným. Závěrem odpovídá na otázky ohledně výživy a tréninku. Dean svůj ohromující běh líčí tak podrobně a živě, že navždycky změní vaši představu, co dokáže lidská mysl a tělo.

 

Jez a běhej

 

Scott Jurek společně se Stevem Friedmanem

Scott Jurek, Američan ze Středozápadu, líčí svou životní cestu běžce překonávajícího extrémní zátěže a hledajícího hranice možností lidského organismu. Kouzlo dlouhého běhu (komunitou běžců nazývaného LSD – long slow distance) objevil na vysoké škole a s radostí mu zcela podlehl. Dobrovolné mnohahodinové tréninky vedly jednak k tomu, aby se mohl účastnit (a vyhrávat) nejnáročnějších ultramaratonů, jednak aby si opakovaně navozoval pocity meditace, ve výjimečných případech jakéhosi satori, prozření – stavů, které více či méně zná každý běžec. Jurek sedmkrát zvítězil v závodě na 100 mil Western States, dvakrát zvítězil v Badwater Ultramarathonu – závod měří 135 mil a vede napříč Údolím smrti. Zvítězil v běhu Hardrock (s vymknutým kotníkem), závodu na 100 mil s převýšením 20 000 m, což je víc než od hladiny moře na Mount Everest a zpět. Dvakrát zvítězil ve Spartathlonu (poprvé se zlomeným malíčkem na noze), závodě na 245,3 km. Jurek upravil životosprávu a psychiku: stal se veganem, příznivcem filozofie buddhismu a bušidó. Text obsahuje recepty na běžcovy oblíbené pokrmy.

 

Hledání ultra

Rich Roll

Životní příběh amerického ultramana, který po bouřlivém mládí plném drog a alkoholu propadl extrémním sportům a zdravé výživě. Příběh osobní proměny v průběhu krize středního věku. V říjnu 2006, den před svými čtyřicátými narozeninami si Rich Roll uvědomil, jaká budoucnost ho s největší pravděpodobností čeká. S více jak 20 kg nadváhy nebyl schopen vyjít schody bez přestávky. Bylo mu jasné, že sedavý způsob života si ho zcela podmanil. Rich začal zcela jinak jíst, přešel na rostlinnou stravu, a zbavil se přebytečného tuku. Současně začal pravidelně sportovat a v průběhu několika měsíců se z typického člověka středního věku stala vytrvalostní mašina. Když si jednoho rána, po tříměsíčním tréninku, šel Rich zaběhat a zjistil, že uběhl skoro maraton, pochopil, že by mohl začít závodit. Po dvou letech se již pohyboval mezi nejlepšími triatlonisty a nakonec zvítězil v proslulém závodě EPIC5 (pět závodů Ironman v jednom týdnu na Havaji). 

Běhání s Keňany

Adharanand Finn

Autor – novinář a vášnivý běžec – se dlouze zamýšlel, jak je možné, že čtyřicet procent vítězů na dlouhé trati pochází z jediného keňského kmene. Rozhodl se vydat s celou rodinou do Afriky – k náhorní plošině Velké příkopové propadliny, odkud pochází většina keňských vítězů a kde většina chudých dětí musí denně běhat deset kilometrů do školy. Rodina si pronajme domek od jednoho z úspěšných sportovců, Finn se spřátelí se skupinou z mnoha zde trénujících běžců a za měsíc už běhá s Keňany. Proč jsou tak úspěšní? Protože – mimo jiné – žijí v táborech, kde není tekoucí voda ani elektřina, ale ani žádné starosti: běhají, živí se rýží, fazolemi a kukuřičnou kaší – a ve zbytku času odpočívají. Především však – zjišťuje Finn – malé děti běhají bosé, čímž se naučí našlapovat přes přední část nohy, nikoliv přes paty – a v tom vidí Angličan největší příčinu úspěchu. Jde totiž o daleko efektivnější způsob běhu – došlapem na patu se většina západních běžců brzdí. V neposlední řadě je stimulem hlad po úspěchu: běžec, jenž se prosadí, finančně zabezpečí sebe i svou rodinu a výrazně si vylepší životní úroveň.

CHI RUNNING

Danny Dreyer

Alternativní metodika techniky běhu vycházející ze zásad taj-či se snaží o větší efektivitu běhu s menší námahou a bez zranění. Současný pohled na způsob běhu a prevenci před úrazy vychází ze síly svalů, autor ho nazývá silový. Silový běh je orientovaný na výkon, principem je trvalé posilování svalů, což zvyšuje riziko poranění – s přibývajícím věkem se zvyšujícím. Metoda chi runningu naproti tomu vychází z celkově uvolněného postoje, zapojení svalů trupu, předklonu vystupujícího z kotníků, čímž tělo umožní gravitaci, aby ho táhla. Metodika se netýká jen těla, ale i ducha: cílem není výkon, ale vlastní cesta k němu při zapojení soustředěné mysli. Text obsahuje výčet jednotlivých metodických kroků, doporučená uvolňovací cvičení, techniky k předcházení zranění, ale i prvky tréninku, zásady stravování a životní postoj vycházející z východních filozofií. 

 

Naboso

Daniel Howell

50 důvodů, proč zahodit boty a žít zdravě možná odhodíte své boty. Autorem je doktor Daniel Howell, který v knize popisuje, jak je zdravé a prospěšné životu, když nemáme na nohou boty. Výzkum prokázal, že chůze nebo běh naboso pomáhá nejen našim nohám, ale celému tělu a duši. Boty jsou totiž příčinou mnoha zdravotních problémů, bolestí chodidel, zad či hlavy. Také mohou být příčinou poruch spánku a soustředění, častého onemocnění chřipkou, infekcí nebo syndromu vyhoření.

Daniel Howell přináší padesát tipů a praktických rad pro lepší život bez bot.

Sundat boty není jen báječný pocit, ale také krok ku prospěchu zdraví.

Rozběhnuto….rozběhnu to

Miloš Kmuníček

Vyprávění kladenského maratonského běžce o zážitcích z běhání. Tokijský maraton, Bostonský maraton, ale i Kladenský maraton, Krušovický soudek (závod končící u bran pivovaru) či Rozdělovský čtvrtmaraton – všechny tyto a mnohé další závody autor absolvoval. O nich, kamarádech-spoluběžcích, pocitech při běhu, trénincích i zážitcích z cest píše ve své knize.

 

Kam bych tak běžela?- Extrémní běhy od –40 do +40 stupň

Ivana Pilařová

Autobiografické vyprávění liberecké běžkyně o prožitcích z extrémních běhů konaných napříč takřka všemi světadíly.

Dana a Emil Zátopkovi vypravují

Dana Zátopková

Zajímavá a obsáhlá kniha vzpomínek manželů Zátopkových na sportovní začátky i pozdější světové úspěchy na atletické dráze.

Trénoval jsem Emila

Oldřich Koudelka

Knížka plná dobových fotografií přibližuje tíživé životní osudy prvního trenéra nejslavnějšího československého běžce Emila Zátopka, jenž byl později politicky pronásledován.

Gallowayova kniha o běhání

Jeff Galloway

Autor, americký celoživotní běžec a atletický pedagog, začíná základními údaji: fyziologií těla při běhu, radami ohledně oblečení, obutí, pitného režimu a počátečních tréninků včetně triků na překonání psychické i fyzické nechuti. Poté se dostává k denním programům a týdenním kilometrovým výkonům s časovými tabulkami, tedy k úrovni pokročilých běžců. Program je postaven jako systematický trénink pro běh (a možný závod) na 5 km, 10 km a půlmaraton. Čtenáře potěší prověřené tipy zkušeného běžce týkající se vhodného tempa a rychlosti, ladění formy před závodem, způsobu řešení motivační krize nebo ideálního odpočinku, případně správného léčení nejtypičtějších zranění. Nechybí kapitoly o specificích běhání žen, dětí nebo seniorů.

Běh pro zdraví 

Herber Steffny a Ulrich Pramann

V knize najdeme odborné rady jak si vytvořit vlastní optimální běžecký styl, jak si sestavit tréninkový program, jak se vhodně stravovat. Nechybí rady jak postupovat při drobném zranění či častých obtížích.

Začni běhat

Matt Roberts

Základy běhu, od dobré běžecké techniky přes stanovení cílů a motivace až po plány, přípravu a rady ohledně častých poranění a namožení. Své poznatky sděluje tým trenérů a zdravotníků a nechybí ani rady ohledně výběru běžecké obuvi, oblečení, doplňků a elektronických pomůcek včetně tipů, kde je seženete. Kniha pojednává o všech typech světových běžeckých podniků, od běhů pro radost a charitativních akcí až po maratony a ultradlouhé běhy.

Nejvýznamnější maratony světa a jejich historie

Nejvýznamnější maratony světa a jejich historie: od New Yorku po Prahu: putování po deseti nejslavnějších maratonech světa: nejvýznamnější české a slovenské běhy ; autor textu Fausto Narducci 

Maratony

Hugh Jones; Alexander James

Přehled padesáti vybraných maratonských závodů celého světa. Každý z popsaných běhů zahrnuje svou historii, podrobnosti o závodě (kdy a jak se přihlásit, náročnost, celková účast, kontakty), praktické zkušenosti běžce (terén, diváci, občerstvení), turistické pozoruhodnosti (geografické i kulturně-historické) a obrazovou dokumentaci. Výčet obsahuje nejstarší městské maratony (Boston, Londýn, New York), metropolitní maratony inspirované těmi nejstaršími (Berlín, Stockholm, Barcelona, Praha), asijské tygry (Tokio, Peking, maraton u Velké čínské zdi), africké extrémy (Saharský maraton či ultramaraton Dvou oceánů) i arktický a antarktický běh.

Hrdinové maratónu

Jiří Šmiták 

Aktivní běžec popisuje historii nejdelší atletické disciplíny v přepracované a doplněné knize, která vyšla v roce 1996 pod názvem 100 let maratónu.

Můj příběh: 9.58

Usain Bolt se Shaunem Custisem

Život nejrychlejšího jamajského sprintera světa ve fotografické publikaci.

Běh s “vlky” aneb Canicross

Jaroslav Kvasnica

Canicross znamená běh se psem ve volné přírodě. Autor, který se více než čtyřicet let zabývá kynologií, blíže seznamuje s tímto sportem. Radí, jak začít, kteří psi jsou vhodní, jaké použít vybavení, jaké jsou tréninkové metody a seznamuje s dalšími potřebnými informacemi. 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno