Kdy se BIO vyplatí

0

Víte, které ovoce či zelenina patří k těm bezpečnějším a které raději v supermarketech obejít velkým obloukem?

Vědci odhadují, že při doporučených 5 porcích ovoce a zeleniny denně většina lidí zkonzumuje až deset různých druhů pesticidů v množství, které například u dětí či těhotných žen může způsobit vážné zdravotní problémy, u ostatních se potom může toto množství projevit exémy, nevolností alergiemi a dalšími nepříjemnostmi.

400

Při dlouhodobém působení pak mohou pesticidy v jídle způsobit poškození jater, ledvin, hormonálního systému, případně mohou mít i karcinogenní účinky.


Je tedy důležité se občas zamyslet nad tím, co vlastně nakupujeme a odkud zboží pochází.
Kdo má šanci vypěstovat si na zahrádce vlastní ovoce a zeleninu, nebo má možnost vše nakupovat v biokvalitě od místního farmáře nebo v dobrém obchůdku se zdravou výživou, tomu odpadá přemýšlení nad tím, jak moc jsou kupované plodiny pesticidy kontaminované. Ale pokud ta možnost není, dá se nějak riziko alespoň minimalizovat?


Možná vás napadne, že stačí třeba jablko omýt, ale bohužel to tak není. Voda prostě pesticidy ze slupky neodstraní. Pak vám ještě zbývá možnost ovoce či zeleninu oloupat, což není také vždy ideální.

Pojďme si tedy říct, co se nám tedy vyplatí přednostně shánět v biokvalitě. Jen na pohled to odhadneme těžko. Při rozhodování nám může pomoci seznam, který každoročně vydává americká organizace EWG (The Environmental Working Group) Jde o seznam potravin, které obsahují nejvíce nebo naopak nejméně pesticidů. Ty, které se vyskytují v nebezpečné skepině, se doporučují nakupovat pokud možno v biokvalitě, druhý seznam pak patří do skupiny potravin, u kterých můžete počítat s nejmenší kontaminací.

Nejhůře hodnocené 

 

Ovoce a zelenina s nejméně pesticidy

Je jasné, že seznam EWG je vypracovaný pro USA a některé naše místní potraviny se budou určitě v kvalitě a množství pesticidů lišit (borůvky, broskve, rajčata, brambory….), nicméně u dovozového zboží budou hodnoty značně podobné. 
Mnozí asi namítnou, že oproti osmdesátým letům spotřeba pesticidů v České republice klesla zhruba na polovinu. I tak ale podle zjištěných údajů čeští sedláci a zemědělské podniky každý rok použijí alarmující čtyři miliony kg pesticidů. To je sice celkově na rozlohu půdy menší množství než ve většině států západní Evropy, ale rozhodně to není údaj, který by nás měl uklidnit.


Státní zemědělská a potravinářská inspekce nachází v potravinách průběžně zbytky až 116 druhů pesticidů. Okolo jednoho procenta kontrolovaných potravin dovolené množství překračuje (např. česká jablka, dovážené papriky, grepy, atd). A i když drtivá většina vzorků dodržuje předepsané limity, stále to neznamená, že je vše ok. 
Kontroloři totiž sledují pouze koncentrace jednotlivých pesticidů, ale na lidské zdraví působí směsice mnoha látek. A některé nedávné lékařské výzkumy naznačují, že v kombinaci různých chemikálií se účinky jednotlivých látek mohou vzájemně podporovat a násobit.
Přemýšlet nad výběrem ovoce a zeleniny se nám prostě vyplatí. Při dodržení výše zmíněných pravidel při nákupu můžete množství pesticidů ve zkonzumovaném jídle snížit o téměř 80%. Takže meloun, kukuřici či ananas shánět v biokvalitě se vám nevyplatí, ale při koupi jablek už buďte hodně vybíraví.

Celý seznam testovaného ovoce a zeleniny najdete na stránkách www.ewg.org

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno