Jóga je cesta, jak poznat sám sebe a získat tělesné a duševní zdraví: první díl článků o józe Anety Greplové

0

Cílem tohoto nepravidelného seriálu je zprostředkovat čtenářům základní poznatky z oblasti jógy a jejího vlivu nejen na běh a jiné sporty, ale také na další oblasti života.

Představy nezasvěcených lidí o tom, co to jóga je a k čemu je dobrá, se často hodně liší. Mnoho lidí si například myslí, že se jedná “jen o nějaké protahování”, někteří ji zase mají spojenou s nekonečným sezením v pozici lotosového květu a meditací v Himálajích. Co se týče obtížnosti a fyzické náročnosti cvičení, je důležité si uvědomit, že existuje mnoho stylů jógy – od fyzicky velmi náročného cvičení s plynulými přechody až po jemnější, pomalejší jógu s dlouhými výdržemi v pozicích Pro mě osobně se jóga stala životní cestou a jednoduše bych ji popsala jako zdravý životní styl, který se dívá na člověka komplexně a stará se nejen o tělo, ale také o duši a mysl. 

V tomto prvním jógovém příspěvku shrneme její největší přínosy, tj.

  • jak může být nápomocná jako skvělá kombinace k jakémukoliv sportu,
  • čím prospívá našemu zdraví,
  • jak se může stát průvodcem na naší cestě k sebepoznání a seberozvoji.

K docílení těchto benefitů nám pomáhá nejen samotné cvičení, tedy praktikovaní asan (pozic), ale také tzv. pranayma (dýchací techniky) a shatkarma (očistné techniky).

Jóga jako doplněk k dalšímu sportu

Po fyzické stránce jóga posiluje a zpevňuje celé tělo, a to poněkud jiným způsobem než obvykle chápané posilování, tj. například zvedání závaží v posilovně. Cvičením posilujeme střed těla a zapojujeme hluboké svaly (jako např. hluboké břišní svaly, svaly pánevního dna nebo svaly podél páteře), což je důležité pro správné držení těla a je skvělou prevencí proti bolesti zad. Vzhledem k tomu, že zvláště běh je jednostranně zaměřený pohyb, je vhodné ho doplňovat o komplexnější pohybové aktivity,  aby nedocházelo k disbalancím. Právě z tohoto důvodu běžci jógu velmi ocení, protože při ní posilujeme rovnoměrně všechny svaly na těle.

Cvičení však svaly nejen posiluje, ale rovněž skvěle protahuje a zároveň je velmi šetrné k našim kloubům. Tato kombinace může být jednak velmi nápomocná při regeneraci po úrazech, ale pomáhá také úrazům předcházet.

Jak už bylo zmíněno výše, neodmyslitelnou součástí  jógy je také pranayama (práce s dechem). Nikdo z nás nevyužívá plně svou kapacitu plic. Dýcháme velmi plytce. Všimněte si, jak je náš dech krátký a neklidný, když přijde událost, která v nás vyvolává stres. Funguje to také naopak, když svůj dech zklidníme a prohloubíme, zklidní se také naše tělo a mysl.  Z pohledu kombinace s jinými sporty pomůže pravidelné cvičení a práce s dechem a následné zklidnění mysli v soustředěnosti, vytrvalosti, přesnosti a postřehu. Zároveň pomáhá zvětšit kapacitu plic a zlepšuje jejich funkci, což umožní lepší přísun kyslíku do svalů.

Dech je náš život a proto správné dýchání je jeho nezbytnou součástí a je zdrojem naší životní energie (tzv. prány). Zdravá páteř navíc umožňuje, aby námi mohla energie volně proudit, a to nám dodá zkrátka větší chuť do života.

12593987-10153689187682891-6697199307056097717-o

Jóga a naše zdraví

Praktikováním jednotlivých asan (pozic), které se někdy mohou zdát na první pohled dosti krkolomné, fyzickým tlakem působíme na jednotlivé vnitřní orgány a žlázy v těle . Tím zlepšujeme jejich prokrvení a harmonizujeme jejich fungování. Zdravé a  plně funkční vnitřní orgány jsou základem celkového zdraví člověka, nejen fyzického, ale také duševního. Převážná většina nemocí totiž vzniká oslabením některého z orgánů a nesprávnou funkcí hormonálního systému, k čemuž dochází v důsledku negativních emocí, které v sobě držíme.

Postupnou praxí se v pozicích dokážeme uvolnit a naladit na svůj dech, což je také základ k tomu, abychom se byli schopní posunout dále. Uvolněním se v pozici se více spojíme s naším tělem, které samo moc dobře ví, co mu prospívá a co ne a také nám to patřičně dává najevo. Jóga nám pomáhá naučit se naše tělo lépe vnímat a především jeho signálům naslouchat. V dnešním uspěchaném světě, kdy v sobě neustálé udržujeme napětí, je uvolnění těla i mysli základem dobrého zdraví.

12439021-10153689609702891-2968547305381668333-n

Jóga jako cesta k sebepoznání

Ať už si to uvědomujeme nebo ne, všichni během života zažijeme mnoho zranění, která si v sobě vědomě či nevědomě neseme životem dál, v podobě nezpracovaných emocí. Může jít o na první pohled bolestné události, jako je ztráta blízkého člověka, nebo o zdánlivě bezvýznamné události, které, ač si je často ani nepamatujeme, v dětství jsme je vnímali velmi silně.

Ponoření se do asany nebo pouhé vnímání vlastního dechu a těla nám pomáhá zklidnit naši mysl a vplout do přítomného okamžiku. Právě v tomto okamžiku se můžeme setkávat s našimi skutečnými emocemi. Emocemi, které v sobě často držíme a přehlížíme je. Naše zaneprázdněná mysl (často plná negativních myšlenek) totiž pouze odvrací pozornost od nás samotných.

Díky józe máme takto možnost poznat, kým skutečně jsme, co nás naplňuje, co je naší životní vášní. Staneme se upřímnějšími nejen sami k sobě, ale následně také otevřenější vůči okolí. Staneme se sami sebou a přestaneme žít v poutech předsudků této společnosti.

A když přestaneme bojovat sami se sebou, postupně vymizí také boj s okolím a s tím, co se nám v životě děje. Jóga nás totiž učí věřit v to, že vše je jak má být a vše, co se nám v životě děje, se děje pro naše dobro a pro náš rozvoj. Jóga posiluje víru v nás samotné a v to, že dokážeme vše, co se nám zdá nemožné. Cvičení totiž nedává flexibilitu pouze našemu tělu, ale pomáhá nám být flexibilní také v životě, tzn. přijímat vše, co k nám přichází s otevřenou náručí a najít v sobě vnitřní klid, ať se děje cokoliv.

Ať už začnete cvičit nebo se rozhodnete navštívit svou první lekci jógy z jakéhokoliv důvodu, neřešte, jak vám to půjde, nebo jak u toho budete vypadat. Není totiž důležité, co si o vás kdo myslí, ale co si myslíte sami o sobě (a to se netýká pouze jógy). Na lekcích má navíc každý dost práce sám se sebou a kdo cvičí jak má, vůbec nemá čas se podívat, co se děje okolo.
U cvičení bychom totiž měli dávat všechnu energii a pozornost jen a jen sobě.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno