Jak vybírat sportovní podprsenku

0

Pro většinu žen je podprsenka nejdůležitějším kusem sportovní výbavy, který si pořizují. Dobrá sportovní podprsenka by měla být tak pohodlná, že zapomenete, že ji máte na sobě.

Dalo by se říci, že jsou to naše nejlepší kamarádky pro běh – nejblíž našemu srdci a vždy nás podpoří :-). Jak ale koupit tu správnou?

Obecně platí, že podprsenka by vás neměla omezovat v pohybu a měla by umožňovat pohodlné hluboké dýchání.

Podprsenka musí prsa pevně podepřít a rozložit jejich hmotnost mezi ramena a záda, čímž zabrání nežádoucímu pohybu, bolestivým pocitům, potrhání vaziva a následnému poklesu poprsí a samozřejmě i negativním pocitům kvůli roztančenému, poskakujícímu poprsí.


Na co se při výběru zaměřit

I když třeba máte svou oblíbenou značku, zkuste se poohlédnout i po modelech ostatních výrobců. A je opravdu z čeho vybírat: Nike, Adidas, Asics, Craft, Senzor, Triumph, Lindex, Reebock, Freya, Panache, Shock Absorber, Moving Comfort, Champion, Berlei, Odlo….


Vybírejte podle zátěže


Je jasné, že jinou podprsenku budeme potřebovat na jógu nebo pilates a jinou na aerobik či běhání. Sportovní podprsenky můžeme rozdělit do čtyř kategorií podle míry zátěže. Na běhání bychom si měly pořizovat ty, které jsou určené pro extrémní zátěž, obzvlášť pokud nás příroda obdařila velkým poprsím.

Pokud nechcete ztrácet čas v obchodě pročítáním cedulek, udělejte si malý seznam podprsenek vhodných na běhání pomocí internetu.


Zkoušení

Když už se rozhodnete strávit nemalou chvilku výběrem, berte si do kabinky vždy 3 velikosti od každé podprsenky (vaši běžnou velikost + jednu větší a menší). A rovnou si vyzkoušejte více střihů. I ty, které se vám na první pohled nezdají. Někdy mile překvapí.
V kabince si před zrcadlem zkontrolujte vizuálně vše potřebné, ale rozhodně tam jen tak nestůjte. Vyzkoušejte si skákání, předklony, úklony, pohyby paží, kroužení rameny. Vyzkoušejte pokud možno jakýkoli pohyb, který budete při vašem sportování vykonávat. Při pohybu byste měly cítit oporu a podprsenka by se neměla kroutit ani odstávat. Zvýšenou pozornost věnujte potom oblasti podpaží (tam bývají odřeniny nejčastěji). Kůže by se vám nikde neměla hrnout, vylézající faldíky by se brzy staly místem bolavého odírání.

Materiál

V současné době je již velikánský výběr podprsenek v široké barevné nabídce. Nás by ale především měl zajímat funkční materiál, který odvede pot od těla, který takzvaně dýchá (Coolmax apod.). Výjimkou nejsou ani podprsenky s příměsí stříbra či jiného antibakteriálního materiálu, který zamezuje tvorbě nežádoucího pachu či plísním. Moderní materiály jsou příjemné, ale také dostatečně pevné, protože podprsenka nesmí na rozdíl od bavlněného prádla pružit.
Velkou pozornost věnujte švům. Některé podprsenky se vyrábějí zcela bezešvé, jiné mají švy šité na vnější části.


Spodní lem musí být pohodlný a držet po celé ploše. Po celém obvodu si vyzkoušejte, že pod lem můžete vsunout prst, nesmí být příliš upnutý, ale ani volný (pozor na odchlipující se lem v oblasti zad, pokud nepomůžu nastavení ramínek, zvolte jiný střih). Některé modely mají na vnitřní straně po obvodu silikonový proužek, který brání posouvání podprsenky a sjíždění spodního lemu.
U většiny sportovních podprsenek by neměl být problém s bezpečným a spolehlivým zapínáním, ale opět je nutné zkontrolovat, zda je zapínání kryté a nedře.


Na velikosti záleží


Naprostá většina žen, údajně až 70%, nosí podprsenku špatné velikosti. Každá firma má jiné číslování a bez vyzkoušení se v naprosté většině případů neobejdete. Orientačně si můžete určit velikost košíčků tak, že si změříte obvod hrudníku těsně pod poprsím a následně si změříte obvod přes prsa (tam, kde je největší). Obě čísla od sebe odečtete a z následující tabulky můžete určit svou velikost košíčků.

10-12 cm    AA
12-14 cm     A
14-16 cm    B
16-18 cm    C
18-20 cm    D
20-22 cm    E (DD)
22-24 cm    F(DDD)
24-26 cm    G
26-28 cm    H


Některé podprsenky (většinou ty kompresní) mají jen označení S,M,L…….
U obvodu podprsenky si hlídejte hlavně to, aby vás lem pod prsy příliš nestahoval. Přeci jen při většině sportů potřebujete dostatek kyslíku a podprsenka vám musí umožnit dostatečné roztažení žeber a hluboký nádech.

Střih


Čím víc střihů vyzkoušíte, tím lépe. Každý model má své výhody či nevýhody.
Sportovní podprsenky poskytují podporu buď tak, že prsa přitisknou pevně k tělu, nebo mají vyztužené košíčky. Najdete i podprsenky, které kombinují obojí.
Některé podprsenky se zapínají vepředu, navlékají se jako vestička. Podprsenky, které jsou kompresní (tisknou prsa k tělu) se obvykle vyrábějí bez zapínání a přetahují se přes hlavu, což díky jejich pružnosti není problém. Existují i podprsenky, které jsou převlékané přes hlavu, ale mají i zapínání, čímž stáhnete gumu pod prsy. Vyhněte se kosticím, do sportovního prádla nejsou vhodné, protože podprsenky musí být měkká a poddajná při všech pohybech. Pohlídejte si, aby nikde stlačená kůže nevylézala z prádla, zvláště pod pažemi. Tento hrbolek bude při běhu vystaven odírání


Někdo dává přednost podprsenkám, které mají i větracími průduchy pod pažemi nebo mezi prsy.


Ramínka


Ramínka by měla být širší, ideálně podložená a skvělé je, když si koupíte podprsenku s ramínky, která mají možnost nastavení.
Ramínka nesmí odstávat nebo sklouzávat, ale samozřejmě nesmí ani nikde dřít, natož se někde zarývat. Ideální stav je, pokud se můžete bezproblémově pod ramínka strčit dva prsty. Pak by neměla být ani příliš upnutá, ani povolená.


Kdy je čas na novou?


Životnost vaší podprsenky značně ovlivní to, jak šetrně ji budete prát. I když dodržíte doporučovaný postup, nemůžete ale stejně očekávat, že podprsenka vám vydrží roky. Můžete se třeba řídit doporučením z webu lessbounce.com, že žádná sportovní podprsenka by neměla oslavit ani své první narozeniny :-). Jinde vám poradí, že po přibližně stovce praní funkčnost materiálu je ta tam a je čas na výměnu. Vše samozřejmě záleží na tom, jak často budete v podprsence sportovat. Řiďte se prostě tím, že v  momentě, kdy již podprsenka nedrží tvar a roztahuje se, případně v momentě, kdy se změnila vaše velikost (ať už směrem nahoru či dolu), je čas jít si udělat radost novým kouskem.

http://www.freyalingerie.com/
http://www.panache-lingerie.com/en/
http://www.oakley.com/
http://championsportsbras.com/bra-finder
http://www.boobydoo.co.uk/fitting-room

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno