Jak vybírat čelovku

0

Bez čelovky není zimní běžecká výbava kompletní. Pokud nemáte čas běhat přes den, krátké dny vás donutí vybíhat do tmy. Jak si ale vybrat správně?

Někdo si možná řekne, že přeci stačí koupit obyčejnou čelovku za pár desetikorun. Posvítí, tak o co vlastně jde. Ale kromě toho, že podobné levné varianty nebudou rozhodně svítit dostatečně jasně, tak se nám také výrazně prodraží jejich provoz. Obvykle se do nich dávají ploché baterie, které moc dlouho nevydrží a také diody odchází poměrně brzy.

Výsledkem bude nejspíš problikávající, špatně svítící věc, kterou brzy odložíte na dno skříně. Na běhání se vám rozhodně vyplatí poohlédnout se po výkonnějších čelovkách.

Jak se ale v té záplavě typů a značek vyznat?

Je důležité si říct, co od čelovky očekáváte. Podle toho se budete dívat na její váhu, odolnost, výdrž svícení, možnost regulace či nastavitelnost a stabilitu při otřesech. 

Jako běžci určitě oceníte, když čelovka bude lehká. Je jasné, že budete hledat takovou čelovku, která bude mít optimální výdrž při optimální hmotnosti.

Také je dobré zajímat se o odolnost proti poškození a vlhkosti
Dávejte si pozor na rozdíl mezi vlhkuvzdorností a vodotěsností. Vlhkuvzdorné jsou určené do mlhy, případně do slabého deště, ale silné sněžení nebo průtrž mračen už zřejmě neustojí. Vodotěsné čelovky můžete klidně ponořit do vody (hloubku většinou výrobce specifikuje).

 

Zdroj světla

Jednotlivé druhy čelovek se také budou lišit v použitých zdrojích světla . Nejpoužívanějším zdrojem jsou LED diody, případně někdy najdete kombinaci LED a halogenové žárovky. LED diody mají oproti běžným žárovkám  vyšší výkon při nižší spotřebě energie, jsou malé, rychle se rozsvítí a jsou odolné vůči nárazům.

LED diody můžeme dále ještě rozdělit na klasické a výkonné

Čelovky s těmi klasickými LED diodami mívají  nízkou váhu i spotřebu, ale mají také menší výkon a bývají napájeny AA nebo AAA bateriemi. Pro běh se příliš nehodí.

Baterie

Když už jsme u těch baterií, tak si rovnou můžeme čelovky rozdělit do tří základních kategorií:

Kompaktní čelovky– baterie je v těle čelovky. Mají celkově nižší hmotnost (ale nerovnoměrně rozloženou), menší počet baterií a tudíž i menší výkon, nemají žádné kabely a bývají většinou na hlavě uchyceny jen jedním páskem po obvodu hlavy.

Čelovky s bateriovým pouzdrem na týlu  hlavy – umožňují lepší rozložení váhy čelovky na hlavě, díky větší kapacitě baterií (většinou AA) jsou výkonnější.

Čelovky s odděleným bateriovým pouzdrem jsou ideální právě pro zimní období. Tím, že baterii budete mít uloženou u těla (např. ve vnitřní kapse bundy), životnost baterie v mrazech výrazně prodloužíte.  Výhodou těchto typů  je nízká hmotnost čelovky na hlavě

Dalším aspektem při výběru bude samozřejmě to, jak daleko s čelovkou uvidíte. Pro běh potřebujete již výkonnější čelovky, které mají dostatečný dosvit. Je jasné, že pokud budete používat čelovku i pro jiné sporty, rychlejší (kolo, kolečkové brusle, lyže, atd.), dosvit by měl být ještě větší, protože vzdálenost 10 či 20m tam překonáte ve vteřině. Také budete potřebovat vidět dostatečně i okolí, takže čelovka, i když bude svítit 200m daleko, ale jen v uzoučkém kuželu, může vaši bezpečnost značně ohrozit.

Co se ještě může hodit:

možnost blokování tlačítka on/off proti nechtěnému zapnutí, např. v batohu
elektronická regulace vybíjení – čelovka svítí konstantně kratší dobu 
možnost sklopit čelovku, abyste neoslňovali 

Pokud budete čelovku používat v zimě, nezapomeňte, že je dobré, když zvládnete její ovládání v rukavicích.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno