Jak vybírat běžecké boty

0

Nad tím,jak si z široké nabídky běžeckých bot vybrat ty pravé,přemýšlí asi každý běžec. Ti méně zkušení jen bezmocně prohlížejí nabídky jednotlivých značek a nakonec se nesměle pokusí zeptat buď zkušenějších kamarádů, případně někoho, kdo se prodejem bot zabývá.

V tom druhém případě ale bohužel často narazí na odpovědi typu: „No, tak právě máme zlevněné  tyto, jakou barvu byste preferoval?“. I naprostý začátečník v ten moment tuší, že výběr bot podle barvy nebo kvůli pocitu „nekup to za tu cenu“, není úplně nejvhodnější.

Jak a především kde kupovat boty? Určitě nechoďte do hypermarketů, kde narazíte nejen na značně omezený výběr a nekvalitnější modely, ale s největší pravděpodobností tam nenajdete ani nikoho, kdo by vám poradil. Lepší jsou specializované sportovní nebo značkové prodejny. Tam už byste měli mít větší šanci, že narazíte na kvalifikovaného prodavače, který výběru běžeckých bot rozumí. Bohužel i tady někdy narazíte na „odborníka“, který ani netuší, že existují pojmy jako pronace či supinace. Nejlíp vám poradí někde, kde boty prodávají lidi, kteří běhání sami propadli, kde mají široký výběr a kde si na každého zákazníka udělají čas a pomohou s výběrem. Jedním z takových obchodů je například BEHSHOP.CZ, který pro vás připravil následující základní záchytné body, které vám k té správné běžecké botě nasměrují.

Než do obchodu vyrazíte, je dobré znát odpovědi na základní otázky.

Tou první je, kde vlastně budete běhat, na jakém povrchu. Budete běhat na silnici? V terénu? Na dráze?

Silniční boty jsou určené pro silnici a do lehčího terénu, jsou uzpůsobené tvrdšímu povrchu. Bývají více prodyšné, na jejich svršku je použito více síťoviny

Krosové (terénní ) boty jsou těžší a robustnější .  Bývají vyrobené z pevnějšího materiálu a jejich podrážka je přizpůsobená tomu, aby neklouzala a umožňovala snadný odraz. Důležitá je i jejich odolnost  proti vlhkosti a dešti.

Tretry – to jsou ty boty, které mají v podrážce hřebíky, které umožnují dobře se odrazit. Běžec hobík je asi využije jen stěží, jsou určené především pro závodníky na dráhu….

Jaké potřebuji tlumení?

Jedním z rozhodujících faktorů při výběru bude i vaše hmotnost. Při nadváze byste rozhodně měli dát přednost  odtlumeným botám, které jsou sice většinou těžší, ale zmírní tvrdé dopady a tím i negativní vliv na klouby. Oproti tomu lehčí modely zase poskytují výhodu rychlejšího běhání, protože nepohltí při dopadu tolik energie. Méně tlumené boty jsou vhodné například pro tempové tréninky.

 

Silniční boty můžeme dělit na:

Objemové, které slouží pro každodenní běhání a objemové tréninky a poskytují maximální tlumení

Lehké tréninkové jsou určeny pro tempové tréninky a rychlejší běhy. Váha těchto bot je přibližně o 50-100 g nižší než u bot objemovým a tlumení je také nižší.

Závodní – které nejsou určené pro každodenní trénink. Jsou určené opravdu pro závody, případně pro tréninky rychlosti a speciálního tempa. Vyznačují se nízkou váhou a minimálním tlumením.

 

Z hlediska pronace lze silniční boty dále dělit na:

Tlumivé, které jsou určeny běžcům s nedostatečnou pronací (supinací)

Stabilní, které jsou nejvhodnější pro běžce s mírnou až zvýšenou pronací

S kontolou pronace – tento druh je určen pro extrémní pronátory, běžce s nadváhou a plochými chodidly

Individuální tvar nohy a technika běhu

Velice důležité je při výběru bot zohlednit tvar nohy a případné disfunkce (plochá noha, supinace, pronace).

Pronace je rotace chodidla a kotníku směrem dovnitř po dopadu na podložku. V určité míře je to přirozený pohyb, který umožnuje  tlumení nárazu. Pokud se však noha vtáčí moc nebo naopak příliš málo (tomu se říká supinace), začne docházet k porušení stability a pokud se nadměrná pronace nebo supinace ještě umocní špatným výběrem boty, může snadno dojít ke zranění.

Jakou pronací trpíte?

Jak zjistíme, jakým druhem pronace „trpíme“? Nejlepším způsobem by bylo navštívit odborné lékařské pracoviště a nechat si udělat tenzometrické a kineziologické vyšetření nebo zajít do specializovaného obchodu s běžeckými potřebami, kde mají odborníky, kteří by nám mohli poradit. Ale přiznejme si, kolik takových míst u nás existuje? Minimum. Proto si většinou musíme vystačit sami.

Docela spolehlivým způsobem, kterým lze určit, zda pronujeme málo, dostatečně nebo nadměrně, je zjistit jaký máme typ chodidla. V zásadě existují tři typy chodidel lišící se pouze výškou klenby. K jejich určení nám poslouží tzv. mokrý test.

Namočte si chodidlo jedné nohy ve vodě a pak došlápněte na arch nejlépe balicího papíru, který jste si položili na zem tak, aby mokré chodidlo zanechalo na papíru zřetelný otisk.

Chodidlo s normální klenbou

Pokud vidíte zhruba polovinu svého chodidla, máte nejrozšířenější typ chodidla a normální pronací.

Chodidlo s nízkou klenbou (plochá noha)

 Pokud vidíte skoro celý obtisk chodidla, máte chodidla s nízkou klenbou nebo tzv. ploché nohy a pravděpodobně budete trpět nadměrnou pronací.

Chodidlo s vysokou klenbou

Pokud obtisk zobrazuje pouze přední část chodidla odděleně od zadní části (ty mohou být spojeny na vnějším okraji tenkou čárou), pak mají vaše chodidla vysokou klenbu, což je nejméně častý případ, a budou se vyznačovat pravděpodobně nedostatečnou pronací (supinací).

Dalším způsobem, který nám umožní určit míru pronace, je kontrola delší dobu používaných, nejlépe již vyřazených běžeckých bot. Budeme hledat, ve které části paty jsou podrážky bot nejvíce obnošeny. Pokud je to na vnější straně, pak máme pravděpodobně nedostatečnou pronaci. Pokud je obnošení nejvýraznější na vnitřní straně, pak budeme asi pronovat nadměrně a konečně v případě, že je nejvíce podrážka ošoupaná ve středu paty, pak zřejmě pronujeme normálně.

 Jako poslední a nejjednodušší test si můžeme vyzkoušet pohled do zrcadla na svoje nohy ve stoji spatném. Pokud máme nohy do O, svědčí to o nedostatečné pronaci. Když budou do X, zřejmě budeme pronovat nadměrně a pouze v případě, že naše nohy netrpí žádnou tvarovou „deformací“ bude naše pronace normální.

Co si má tedy vybrat běžec s nadměrnou pronací či supinací?

Pro ty, kdo trpí mírnou až silnou pronací, lze rozhodně doporučit boty, které poskytnou maximální kontrolu v zadní části boty a zvýšenou podporu ve střední části.  Běžci se supinací, jejich chodidlo špatně tlumí nárazy, zase ocení maximální tlumení v mezipodešvi a minimální podporu v oblasti středu klenby chodidla.

 

Pár tipů na závěr:

 

Základní požadavek na botu: NESMÍ NIKDE TLAČIT!!!!

Boty je vhodné zkoušet spíše odpoledne nebo v podvečer, kdy už jsou nohy po celodenním chození mírně nateklé a „rozšlápnuté“ do šířky i délky. Je dobré odzkoušet si je zrovna s ponožkami, které budete na běhání nosit.

Asi nejdůležitější pravidlo: přední část bot vám musí poskytovat dostatek prostoru (0,5 až 1 cm) tak, aby se prsty mohly ohýbat. Stejně tak střední část v oblasti nártu a pod klenbou musí vyhovovat a pata se nesmí prokluzovat.

Není asi potřeba zdůrazňovat, že se musí vyzkoušet obě boty (málokdo má úplně stejnou pravou i levou nohu) a určitě se zkuste v botách proběhnout.

Životnost vašich běžeckých bot neposuzujte podle toho, jak zachovale bota vypadá, ale především podle opotřebení podrážky. Boty mohou vypadat stále na první pohled zachovale, ale tlumící a stabilizační funkce už mohou být ty tam.  Životnost různých běžeckých bot se liší (udává se rozmezí mezi 800 až 1200km), ale pokud už ty vaše mají naběháno cca 1000 km, určitě už je čas poohlížet se po nových. Samozřejmě je životnost bot ovlivněna i povrchem, na kterém se běhá i hmotností běžce.

Když už si pořídíte nové miláčky na běhání, věnujte jim dostatečnou péči. Uvědomte si, že na funkčnost bot má vliv i teplota – V zimě budou boty tlumit méně než v létě. Nechat je tedy mrznout na balkóně by bylo víc než nevhodné. Stejně tak nechávat boty na topení nebo přímém slunci, kdy se zase bude teplem měnit mezipodešev, celkově změkne a tím se sníží stabilita boty.

Určitě dbejte celoročně na správné vysoušení bot. Déšť i pot dá botám pořádně zabrat, a pokud boty nebudete správně vysoušet, snížíte výrazně jejich životnost. Co to znamená správně vysoušet? Především nepoužívejte vysoké teploty (již zmíněné topení nebo snad fén). Boty vysoušejte pozvolna, je vhodné mít minimálně dva páry běžeckých bot, které budete střídat a dáte jim vždy dostatek času na „regeneraci“. Pokud jsou boty úplně promočené, vycpěte je novinovým papírem a pomalu sušte při pokojové teplotě. Novinový papír měňte tak, aby nezůstával dlouhou dobu vlhký uvnitř obuvi.

 Pokud při výběru té správné běžecké boty stále ještě máte jakékoli pochybnosti, neváhejte navštívit například prodejnu Urban Store na Václavském náměstí v Praze, kde vám s výběrem ochotně poradí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno