Jak probíhá příprava Jakuba Bíny na Red Bull 400

0

Za čtyři týdny, 13. srpna 2016, se davy běžců postaví na start jednoho z nejnáročnějších závodů – Red Bull 400. Závod na vrchol skokanského můstku v Harrachově dá pořádně zabrat i týmu 12 statečných, kteří byli vybráni v rámci projektu Benzina ROZBĚHNI TO NAPLNO

Skupina běžců se teď bude na adrenalinový závod připravovat pod dohledem sportovního trenéra a frontmana kapely Skyline Jakuba Bíny. Přečtěte si rozhovor s Jakubem, kde vám prozradí i své ambice na Red Bull 400.

Jakub Bína2

Jakube, kdy a jak jsi vlastně začal s běháním?

Začal jsem jako dítě, protože jsem furt někde běhal, ale vážnější to bylo na základce, kde jsem začal běhat všechny přespolní běhy atp. Když jsem začal hrát ve Skyline, tak jsem tomu jednu chvilku moc nedával, ale zase jsem se k tomu vrátil, protože běh vám zůstane na celej život.

Jaký byl zatím tvůj nejtěžší závod?

Asi mistrovství Evropy Spartan race v Tatrách. Hodně lidí si tam na mě chtělo smlsnout a to se mi moc nelíbilo, takže jsem pořádně kopl do pedálu a asi z 3,5 tisíce jsem byl někde okolo 70. místa a na to, že jsem předtim běžel SR jen 7km, tak to byla sranda.

Jak často běháš a kolik toho teď průměrně za měsíc naběháš?

Teď momentálně jsem přidával na 300 kilomentrů za měsíc, ale normálně běhám 150-200, jak kdy a jak mám náladu. V zimě méně a v létě víc.

Máš nějakou oblíbenou trasu?

Mám jich spousty, ale jednu mám nejraději – na Dívčích hradech, přes Prokopák a dál a dál…

Dívčí Hrady

Co zatím považuješ za svůj největší trenérský úspěch?

To se nedá říct.  Jsem šťastnej, že moji klienti mají úspěchy, že je dokážu změnit, a to nemyslím jen pekáč buchet, ale hlavně výkon, a že je to i po těch letech se mnou stále baví.

Na jaké běžecké závody se letos ještě chystáš?

Mám tam nějaké půlky, maratony, překážkové běhy, ale highlight sezóny bude B7, což je 100 km přes 7 Beskydských vrcholů a nastoupáte asi 5500 metrů… Hurááá.

V rámci projektu Benzina Rozběhni to naplno připravuješ skupinu vybraných běžců na Red Bull 400.  Jak se ty sám na závod připravuješ?

Schody, kopce, kolo, schody, kopce, výklus…

Jakub

Na co jsou zaměřené společné tréninky na Red Bull 400 – kopce, intervaly, posilování…? Jak a kde vlastně celá příprava probíhá?

Tak rozepsat tréninkový plán je asi moc dlouhé, ale budeme se zaměřovat na tréninky s vysokou intenzitou, aby si každý závodník okusil laktátu a aby byl schopen tuto zátěž snášet a nemohla ho při samotném závodě překvapit. Samozřejmě, každý se bude připravovat trochu jinak podle zacílení, protože je jiný trénink pro štafetu a jiný pro celý kopec.

Jako trenér se samozřejmě věnuješ i výživě. Používáš nějaké doplňky stravy (proteiny, BCAA…)?

Určitě pokud člověk trénuje tvrdě a má zdravé tělo, tak ano! Ale pokud není úplně fit, tak bez kvalitní stravy se nehnete.

Radíš svým svěřencům v rámci přípravy na Red Bull 400 i s jídelníčkem?

Výhodou je, že pár z nich už u mě trénuje v rámci skupiny Transformers42 a ty mají ode mě komplet jídlo a i tréninky, které jim pomohou se do toho krpálu vyškrábat.

mustek1

V roce 2014 Matjaž Mikloša ve finále zaběhl Red Bull 400 za 04:03,13. Loňský vítěz Ahmet Arslan zaběhl finále za 04:01,72 s. Zkoušel sis už na můstek vyběhnout? S jakým časem bys byl spokojený?

Už jsem to běžel dvakrát a ty časy jsou strašně dobrý! Ještě jsem to nedal pod 5 minut, takže kdybych zdolal tuhle metu, tak budu šťastnej!

jakub titulka

Více o projektu Benzina Rozběhni to naplno a o vybraném týmu, který bude bojovat na Red Bull 400 se dozvíte na stránkách a fb:

http://www.rozbehnitonaplno.cz/

facebook.com/Benzina.cz

 

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno