Jak mi to jde ve vodě?

    0
    Bazén v Podolí je můj druhý sportovní domov po atletickém stadionu Děkanka. Vysněný cíl mám stále v hlavě, tak snad k němu brzo doplavu. Těm, kteří nejsou úplně v obraze, může k lepší orientaci pomoci můj předešlý článek Born To Swim.
    Chtěla jsem se po čase trochu posunout, zlepšit techniku a vůbec dostat prostě nějaké užitečné rady. Zavolala jsem tedy na pomoc trenéra. Honza je můj kamarád a s plaváním má mnohaleté zkušenosti. Loni se účastnil Ironmana na Havaji, takže myslím, že jsem se učila od toho nejpovolanějšího.

    Hodina a půl v bazénu pod jeho dohledem nebyla vůbec žádná sranda. Nejdřív mě nechal rozplavat a zkoukl mojí techniku a polohu těla. Přišla první pochvala, že to celkem ujde J Ale vzápětí se mi začaly na hlavu sypat „drobné detaily“.
    Tak třeba hned dýchání. To musí být plynulé, pravidelné a hluboké. Já jsem dýchala dost „mělce“. Prostě musí jít bubliny od pusy. Pak bylo třeba upravit polohu dlaně na začátku záběru. Snažím se jí teď pokládat víc naplocho, ne tolik přes palcovou hranu jako před tím. Taky je důležité vytáhnout celou ruku co nejdál, aby byl záběr nejúčinnější. Pod vodou se musím soustředit na vytočení lokte směrem ven a zabírat celým předloktím. Při nádechu zase myslet na dostatečné otočení trupu. No není toho úplně málo.

    Honza na mě zkoušel různá cvičení, jako třeba dobíhání rukou, plavání se zatnutými pěstmi, nechat jednu ruku při těle a makat jenom tou druhou atd. Občas jsem měla pocit, že půjdu ke dnu.
    Ale všechny jeho rady jsem si vzala k srdci a snažím se je aplikovat pokaždé, když vlezu do bazénu. A rozhodně jsem zaznamenala rozdíl. Při upravené poloze paží mi zabírají trochu jiné svaly a mám pocit, že můj styl je teď o něco efektivnější a tím pádem jsem rychlejší.
    Co se týče té rychlosti, tak mi bylo řečeno, že plavu dost vlažně, takže teď pokaždé vkládám několik rychlejších úseků, kdy se snažím ruce i nohy roztočit naplno. A dost mě to baví. Můj pobyt ve vodě dostal tak trochu šťávu.

     No a za odměnu jsem si pořídila speciální rychlosací ručník od Born To Swim, jako má určitě každý správný plavec  J. Teď jsem suchá asi tak za vteřinu. No máme doma samozřejmě zase dva kusy….

    Chci se vás zeptat, jestli s tímto typem ručníků máte zkušenost? Jak dlouho třeba vydrží? To by mě zajímalo, já jsem zatím spokojená. Tak dejte vědět. A ty, Lipno, těš se … J