Hanka Dvorská – bootcamp může zkusit kdokoli

0

Na rozhovor s Hankou jsem se těšila jako malé dítě. Vyprávěla mi o ní kamarádka, která chodí k Hance na Bootcamp. Pro ty z vás, kteří by to náhodou nevědeli , tak upřesním, že Hanka je vynikající sportovkyně a kaskadérka, která točila ve spoustě známých filmů, jako jsou Bídníci, Indiana Jones, Trója, xXx, The Noah, Šanghajští rytíři, Příběh rytíře, Avalon, Blade, Van Helsing, Hellboy. A samozřejmě, že dělala dvojnici i mnoha českým herečkám např. ve filmu Žiletky, Fany atd.

Ahoj Hanko, co vlastně všechno kromě kaskadérství děláš? Kde si s tebou můžeme zacvičit?

No, teď už toho tolik nemám. Třikrát týdně ráno Bootcamp, V Holmes Place Anděl chodíme jednou týdně běhat, jmenuje se to Outdoor Run, jsou to 2 hodinky. Ono se to nezdá, vypadá to tady (u OC Smíchov) jako že tady není kde běhat, ale stačí 5 minut a jsme na Petříně, můžeme doběhnout na Letnou, do Stromovky….

Pak mám nějaké to posilko, lekce Body-balance, spinning – tedy vlastně X-BIKE. To je náročnější než klasický spinning. A před 5 lety jsem objevila jógu, takže taky vedu sportjógu. Tam se snažím využít jógové cviky k celkovému protažení a posílení těla. To prostě lidem, kteří běhají, nebo jezdí na kole, nebo chodí do posilovny, chybí. Není to taková ta klasická jóga, je to víc sportovní, takže to není pro takové ty jogíny,  kteří si dají nohu za krk.

 

To je to tvoje „moc toho už nemám?“

No vlastně k tomu mám ještě dračí lodě – jsem v reprezentaci, takže dvakrát týdně chodím pádlovat, plus jednou taky ještě chodím kormidlovat. Jinak hraju tenis, ale to prostě jen tak, i když dřív jsem hrála i přebor. V zimě každý víkend hory, hlavně běžky  a pak taky snowboard.

Také prý zdoláváš horolezecké stěny?

Před 10 lety jsme s bráchou vybudovali tady na Smíchově největší horolezeckou stěnu v Evropě LOKAL BLOK. Byl to takovej můj sen, ale teď už jsem jen spoluvlastník. Bylo to strašně časově náročné, hodně takových těch manažerských věcí. Ale ráda si na lezeckou stěnu zajdu. No a pak sem tam házím lidi z letadla.

 

Počkej, to myslíš někde při natáčení?

Ne, můj muž Jarda učí na FTVS paragliding a já zase parašutismus.Díky skákání s padákem jsem se vlastně dostala ke kaskadérství.

 

Když tě tak poslouchám, tak ty máš každý den několikafázový trénink.

No vlastně jo, Ráno mám Bootcamp, pak jsem taková normální manželka, která musí nakoupit a uvařit, pak mám volno, ale to zase snažím hltat novinky z oboru, zjišťuji, jaké jsou nové trendy, přemýšlím, jak udělám další hodiny, jakou vyberu muziku….pak jdu třeba pádlovat a večer po cvičení přijdu domů, dám si to, co jsem dopoledne uvařila a jdu spát. Je fakt, že chodím každý den spát v deset večer.

Předpokládám, že celá tvoje rodina sportuje.

Jasně, sportují všichni.  Manžel učí na fakultě parašutismus, paragliding, skialpinismus, snowboarding,  dcera Míša dokonce rozjela svoje fitko, dělá jumping a HEAT, syn Martin leze a je zdravotnický záchranář.

 

Hanko, bereš si vůbec někdy dovolenou? Neumím si tě představit, že někde odpočíváš.

Letos plánujeme dovču s dcerou a vnučkou v Chorvatsku. Bude to sice trochu pracovní a spojené se cvičením, ale to se s Míšou prostřídáme, dopoledne, odpoledne, a pojedou i naši chlapi, takže budeme i lézt. Jinak máme chalupu na Kokoříně, ráda prostě sedím u ohýnku, sprchujeme se pod sudem, nepotřebuju někam daleko cestovat.

 

Jak jsi zvládala období, když jsi nemohla cvičit?

Měla jsem několikrát zlomené obě nohy, vykloubené rameno, všechny prsty vykloubené a nejhorší asi bylo, když jsem si přetrhala vazy v koleně. Když jsem nemohla cvičit, tak jsem prostě začala plavat. A když už jsem začala chodit plavat, tak jsem se to naučila pořádně. Rok jsem denně plavala 4 km. Prostě jsem nakonec všechny ty úrazy rozběhala.

 

Když byly tvoje děti malé, jak jsi zvládala práci kaskadérky a zároveň mateřské povinnosti?

My jsme byli mladí, moc jsme to neřešili. Míšu jsem prostě brala s sebou, byla s námi všude. Když bylo potřeba, tak hlídal někdo z kamarádů. Později začala dělat dubla dětem, stala se z ní také kaskadérka. Takhle to zní možná šíleně, ale děti normálně stihly chodit do jazykovky, učila jsme je hrát na housle, na kytaru…

 

Hanko, energie z tebe přímo sálá, pořád se usmíváš, máš skvělou postavu…nebude vadit, když čtenářům prozradíme tvůj věk?

Jasně, že ne!! Je mi 53.

 

Tvou kondičku by ti mohli závidět i mnozí dvacetiletí kluci. Prozraď nám, co třeba obvykle jíš?

Nedávám přednost masu, většinou jíme vlastně přílohy s oblohou – brambory nebo těstoviny se zeleninou, červenou řepu, okurky, volský oko…. Nijak extra nevyvářím – prostě se třeba vezme špenát, rýže, česnek, přidaj se vajíčka nebo udělám špagety se sýrem. Klidně uvařím i buřtguláš. Ráno snídám bílou housku s máslem a medem a kafe. Kupuju si bílej rohlík, ty celozrnný se hůř tráví. Zkrátka jím, ale nežeru :)))))

 

S klienty i běháš. Chodíš někdy na nějaké závody? Třeba maratony?

Jasně, jen si vybírám kratší závody, třeba 10 km. Přeci jen mám v noze 4 šrouby a noha by mi při maratonu asi pořádně ztuhla :)))

Hanko, ještě se tě zeptám na tvoje ranní Boot campy. Boot campy jsou vlastně napodobenina výcviku amerických vojáků. Může k tobě přijít i někdo, kdo vlastně nesportuje a nemá kondičku?

Vytvořila jsem s kamarádem šestitýdenní cyklus cvičení, které může absolvovat opravdu každý zdravý člověk. Hodiny jsou třikrát týdně ráno od 6:45 do 7.45. Takže lidi stihnout normálně potom jít do práce. Vymyslela jsem speciální náplň hodin, úplně pro všechny lidi, kteří chtějí začít něco dělat. Jsou rozděleni do skupin podle výkonnosti a moji instruktoři s nimi cvičí buďto v tělocvičně, nebo chodíme běhat na Petřín, nebo si prostě nazujeme in-line brusle. K tomu posilujeme a místo nářadí používáme, co je po cestě. Lavičky, zábradlí, stromy…“

Je to o pohodě. Chodí k nám lidi, který neradi chodí do posiloven nebo na aerobik. Já prostě cvičím s ostatníma, chci, aby všichni odcházeli do práce s radostí a nabiti pozitivní energií a s dobrou náladou. Snažím se lidem ten začátek dne co nejvíc zpříjemnit.

Boot campy jsou  hlavně o radosti a o kamarádským přístupu. Dokonce se z toho stala taková seznamka, lidi se nám tam normálně dávají dohromady.

 

Kolik lidí se na Bootcampy hlásí?

Přihlásí se tak 45, chodí jich okolo 30 (někdo třeba kvůli nemoci nemůže…). Jinak se tam vlastně spousta lidí točí pořád dokola, už mají za sebou několik Boot campů a stále se hlásí na další termíny.Ale není nic  jednoduššího, než si to přijít vyzkoušet. Fakt se nikdo nemusí bát. A pokud třeba nechcete na Boot camp, tak také organizujeme Malostranský triatlon. Taková sranda věc, kdy si vlastně před tím, že půjdete do práce, zaplavete v Tyršáku, projedete se na kole a zaběháte na Petříně.

Hanko, co je pro tebe ve sportu to nejdůležitější?

Baví mě lidi učit.  Původně jsem vlastně učila. Takže v tom teď pokračuji, baví mě předávat lidem pozitivní energii, je hezký, když získávají sebevědomí, víc si věří, vypadají dobře a mají ze sebe dobrý pocit.

Ale to úplně nejdůležitější, to je to, abychom všichni byli zdraví.

 

Kdo byste chtěl vyzkoušet ranní Boot camp, tak více informací najdete na

www.sportujme.cz

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno