Garmin Vivofit 3: elegantní fitness náramek

0

Elektronické fitness náramky slouží především jako motivace k zdravějšímu životnímu stylu. Během dne dokážou na ruce měřit a zaznamenávat míru pohybu a snaží se svého majitele povzbudit k větší míře kroků a pohybu.

Podobné cíle má i nový fitness náramek Garmin vívofit3 oproti starším generacím náramků je ale menší, lehčí a elegantnější. Především ženy často u fitness náramků řeší situaci, jak náramek sladit nejen se sportovním, ale i pracovním nebo společenským oblečením. Minimální rozměry náramku vívofit3 a možnost dokoupit stylové řemínky podobnou situaci pomáhá řešit.

Mezi hlavní přednosti náramků řady vívofit patří opravdu dlouhá výdrž, 1 rok, na jednu sadu baterí, jednoduché ovládání. Podobně jako předchozí generace náramků řady vívofit, i vívofit3 si zachovává tyto důležité vlastnosti.

Garmin vivofit3 - plavání, běh, kolo
Garmin vivofit3 – plavání, běh, kolo

Garmin vívofit3 rozhodně není jen na ozdobu. Obsahuje zajímavé funkce pro jednoduché vyhodnocení sportovních aktivit a dokáže směle nahradit základní sporttester. Jako první náramek obsahuje funkci “Move IQ”, která je schopna automaticky detekovat a rozeznat sportovní aktivity, jako je chůze, běh, jízda na kole, plavání nebo cvičení na elliptickém trenažéru. Sportovní aktivitu je ale stále možné měřit i manuálně, pomocí vestavěných stopek. Podobně je možné aktivitu zaznamenat jak pomocí samostatného náramku, tak i ve spojení náramku se snímačem srdečního tepu. Sportovní aktivitu náramek ukládá do své paměti, do které se vejde přibližně 3 týdenní historie aktivit.

Z paměti náramku je možné aktivity přenést do on-line tréninkového deníku Gamin Connect pomocí počítače, tabletu nebo chytrého telefonu s připojením k internetu. Aplikace Garmin Connect podporuje mobilní zařízení se systémy Windows, iOS, Android nebo Windows Phone.

Náramek jsme měli v redakci na testování téměř měsíc a měli jsme tak dostačnou dobu na to, abychom se s jeho funkcemi dostatečně seznámili. Již delší dobu jsme tento náramek chtěli zkusit, protože to měla být první verze (vivofit ani vivofit2 tyto funkce nemá), která dokáže zaznamenávat jak aktivity na kole, tak i při plavání.

Garmin vivofit3 - plavání, běh, kolo
Garmin vivofit3 – plavání, běh, kolo

Propojení s telefonem

Připojení (propojení) je opravdu otázkou sekund. Náramek komunikuje pomocí bluetooth technologie, takže jediné co je potřeba je stáhnout program Gamin Connect a náramek najít. V nastavení telefonu pak máme řadu nastavení, jakými jsou výška, váha, věk, pohybová aktivita a kdy člověk chodí většinou spát.

Garmin vivofit3 - plavání, běh, kolo
Garmin vivofit3 – plavání, běh, kolo

Náramek podle intenzity (vysoká intenzita je například 10 000 kroků), kterou jste zadali nastaví automaticky potřebný počet kroků za den a pokud je pravidelně překračujete, tak Vám toto číslo dokonce zvýší (jako vidíte na obrázku). Fitness náramek umí automaticky detekovat sportovní aktivity (chůze, běh, kolo, plavání a eliptický trenažér) a umí počítat týdenní počty minut, které věnujete aktívnímu pohybu (my jsme si například nastavili 700).

Screen Shot 2016-05-31 at 14.21.08

Váš měsíční kalendář aktivit pak můžet vypadat nějak obdobně…

Garmin vivofit3 - plavání, běh, kolo
Garmin vivofit3 – plavání, běh, kolo

 

Zapínání

Zapínání vivofit3 je řešeno sponou, která je na pásku a při otočení se zamkne. Bohužel je to dle nás jedna ze slabin, kterou náramek má. Sice se nám ani jednou nestalo, že by pásek spadnul, ale při plavání jsme měli neustále pocit, že se na něj musíme dívat. Bylo to patrně způsobeno tím, že pokud s ním někde o něco trhnete, tak se jedna část dostane z pásku a Vy máte pocit, že padne. Lepším řešením by bylo, kdyby byl pásek jako u náramkových hodinek. Náramek dobře vypadá i padne a máte také možnost ho vyměnit za jiný – třeba podle nálady (zpětná kompatibilita s vivofit1 a vivofit 2 neexistuje).

náramek je v této poloze otevřený

IMG_20160531_140450

a zde zavřený

IMG_20160531_140508

= zobáček se otočil o 90°

IMG_20160531_140548

náramek podle nálady, či příležitosti? není problém!

IMG_7102

Spánek

Další nepostradatelnou výhodu fitness náramku vivofit3, je sledování spánkového režimu. Při základním nastavení si zvolíte kdy cca. chodíte spát a náramek tuto hodnotu posléze porovnává se skutečností. Je velmi dobře vidět v kolik jste ulehli, zda a kolik jste spali tvrdým a měkkým spánkem a kdy jste se probudili. Bohužel náramek neumí detekovat, pokud si například na dvě/tři hodiny lehnete. Samozřejmostí jsou pak například týdenní reporty.

Garmin vivofit3 - plavání, běh, kolo
Garmin vivofit3 – plavání, běh, kolo

takto pak například vypadá graf z webového rozhraní

Garmin vivofit3 - plavání, běh, kolo
Garmin vivofit3 – plavání, běh, kolo

Běh/Chůze (počet kroků)

Člověk by měl pro svoje zdraví udělat alespoň 10 000 kroků za den, což je také i standardní hodnota, která se určí, pokud si nastavíte nejvyšší pohybovou aktivitu. Přesnost náramku v tomto případě je velmi velká, ale pokud poběžíte, nebo rychleji půjdete, přístroj nedokáže dobře detekovat, co je co. Takže se občas chůze přidá k běhu a nebo naopak. Na displeji vidíte čas, zbývající/nachozené kroky, počet kilometrů a spálené kalorie. Pokud se například dlouho nebudete pohybovat, náramek Vás na to také umí zvukově upozornit.

váš nastavený cíl (upravuje se pokud ho dlouhodobě překračujete)

Garmin-Vivofit3-Steps

počet kroků – pokud ho přesáhnete udělá se u kolečka +

Garmin-Vivofit3-Goal

počet kroků/běh (v km)

Garmin-Vivofit3-Distance

počet spálených kalorií

Garmin vivofit3 - plavání, běh, kolo
Garmin vivofit3 – plavání, běh, kolo

 

Swim, bike, run

Vivofit3 je první náramek z řady vivofit, který umí zaznamenávat aktivitu jak při chůzi (běhu), tak při plavání, stejně tak i na kole. Náramek nemá GPS, takže jsou to pouze velmi přibližné údaje (což se potvrdilo i při testování). Náramek byl někdy velmi přesný a někdy se “vůbec netrefil”. Nutno poznamenat, že hlavní předností tohoto náramku (a celé řady vivofit) by mělo být sledování zdravého spánku, počet kroků (běh), čímž by měl přispět ke zlepšení jak fyzické, tak psychické kondice a to bez nutnosti sebou nosit sofistikovanější zařízení jakým je například řada Forerunner. Rozdíly jednotlivých verzí  jsou patrné zde:

Garmin vivofit3 - plavání, běh, kolo
Garmin vivofit3 – plavání, běh, kolo

Swim

Na testování kola/běhu/plavání a porovnání výsledků, jsme si brali (“starý”) a stále vynikající Garmin Forerunner 910xt.

Na obrázku níže je vidět, jak “moc” jsou data rozdílná. Vivofit3 naměřil aktivitu (plavání) 57min a 910xt (s GPS) 46min

Garmin vivofit3 - plavání, běh, kolo
Garmin vivofit3 – plavání, běh, kolo

 

Bike

I na kole jsme se dostali k jiným a občas i a velmi přesným (shodným) výsledkům.

3:26 Garmin 910xt vs 1:39 vivofit3.

Garmin vivofit3 - plavání, běh, kolo
Garmin vivofit3 – plavání, běh, kolo

Výsledky kola byly ale občas i velmi přesné – 3h Garmin 910xt vs 3:07 Garmin vivofit3.

Garmin vivofit3 - plavání, běh, kolo
Garmin vivofit3 – plavání, běh, kolo

Run

I při běhu jsme (někdy) zaznamenali odlišné výsledky. Nárámek nedokáže zcela přesně rozeznat co je běh a co chůze. Někdy také připočítá k chůzi/běhu aktivitu například z plavání.

29min Garmin 910xt vs 42min vivofit3.

Garmin vivofit3 - plavání, běh, kolo
Garmin vivofit3 – plavání, běh, kolo

Závěr

Co říci závěrem po více než měsíčním testování? Vivofit3 slouží především jako motivace k zdravějšímu životnímu stylu. Je ideálním doplňkem pro někoho, kdo chce vlastnit elegantní náramek, jehož baterka vydrží více než rok, chce mít přehled o svém spánku, počtu kroků a pokud si třeba občas zajede na kole, či si půjde zaplavat, spokojí se pouze s “přibližným” údajem toho, jak dlouho tyto aktivity trvaly. Zároveň nechce být (“rušen”) nebo ho nezajímají notifikace emailů, zprávy messengeru/whatsappu, příchozích hovorů, stejně tak se obejde bez GPS a měření tepu.

V “rukách” jsme měli zatím pouze testovací vzorek. Je tedy velká pravděpodobmsot, že se přesnost náramku s novým fimwarem ještě podstatně vylepší.

Vivofit3 není dokonalý, ale zároveň není vůbec špatný. Pokud bychom měli hodnotit známkou jako ve škole, dáváme 2-.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno