Deset klíčů k udržení silné motivace

0

Jak neztratit hnací sílu, která nás žene k úspěchu.

Zažil to každý z nás. Pro něco jsme se nadchli, rozhodli jsme se pro změnu a plní silné motivace jsme vykročili ke svému cíli.

Tisíce lidí se na začátku ledna vrhli na cvičení s odhodláním změnit svůj životní styl, zhubnout, jíst zdravě. Jenže už na začátku února se většina „ledňáčků“ vrátí ke svým starým zvykům. Motivace vyšumí, to, do čeho se vrhli je najednou přestane bavit, a zůstane jen pocit, že to stejně nemá cenu.

Jak si udržet motivaci a vytrvat na cestě k cíli?

1.Určete si jasný cíl

Nestačí si říct „zhubnu“, nebo „začnu běhat“. Ujasněte si přesně, jak bude vypadat výsledek vašeho snažení. A také kdy toho chcete dosáhnout. Čím přesnější představu si vytvoříte, tím lépe. Nenoste své cíle jen v hlavě. Sepište si je na papír, přidejte obrázky, fotky a mějte svou vizi co nejvíc na očích. Když znáte cíl, sepište si také vše, co můžete pro dosažení cíle udělat.

2. Ujasněte si PROČ

Představte si, co všechno se po dosažení vašeho cíle změní. Proč například chcete zhubnout? Budete se cítil líp, budete sebejistější, budete zdravější, už nebudete poslouchat narážky na svou váhu, nebudete se stydět v plavkách….. jen vy víte (cítíte), který z důvodů je pro vás tou správnou motivační silou.

Pocity jsou silnější než samotné myšlenky. Když budete mít svůj cíl spojený se silnou emocí, snáz překonáte překážky, které na vás čekají. Zkuste si  konkrétně představit, jak se budete cítit, jaké nové možnosti se vám díky dosažení vašeho cíle otevřou. Čím silnější bude touha a vášeň, tím víc si budete svou cestu užívat. A to i přes to, že cesta k úspěchu bývá dlouhá a klikatá.

3. Najděte si svůj vzor

Zkuste si najít někoho, kdo vás inspiruje, kdo už uspěl, kdo dokázal to, po čem vy toužíte. Studujte jeho zvyky, prostředí, učte se z jeho zkušeností, najděte si knížky, články nebo videa, díky kterým můžete nastudovat účinné postupy. Dodá vám to sílu i schopnost soustředit se maximálně na cíl.

4. Najděte si někoho, kdo vás ve vašem snažení podpoří

Může to být někdo z rodiny, kamarád, nebo třeba tréninková skupina (klidně i fb skupina, pokud nemáte nikoho ve svém okolí), díky které navíc budete obklopeni lidmi s podobnými cíli. Zapojte rodinu, povězte jim o svém cíli a prodiskutujte možnosti, jak vám mohou s jednotlivými kroky pomoc. Když klopýtnete nebo budete ztrácet motivaci, parťák vás podrží.

5. MÉNĚ je často VÍCE

Nepospíchejte a nenakládejte si na sebe hned velké a těžké úkoly. Začněte malými krůčky. Pokud chcete cvičit, stačí ze začátku klidně jen 10 minut. Chcete napsat knihu? Začněte jen jedním odstavcem denně. Pokud si naložíte příliš, mozek začne stávkovat a vymýšlet výmluvy, proč dnes nemůžete nic udělat.

6. Chyby neznamenají neúspěch, berte je jako lekce

Chybovat je nejen lidské, ale také je to nezbytná součást našeho učení. Díky chybám se můžeme příště vyhnout problému, nebo zjistíme, kudy cesta nevede. Každý občas sejde z cesty, klopýtne, nebo povolí ve svém snažení. To ale neznamená, že se máte vzdát. Poučte se, nezastavujte a soustřeďte se na další krok.

7. Odměňujte se

Dopřejte si pochvalu i ocenění. Vychutnejte si každé malé zlepšení a pokrok. Odměna vám udělá radost a připomene vám, že to, co děláte má smysl.

8. Buďte na své cestě kreativní a flexibilní

Upravujte jednotlivé kroky podle situace. Může se stát, že onemocníte a nebudete moct cvičit. Nevadí. Zkuste svou mysl zaměřit třeba na studium, zlepšení práce s myslí, atd.

9. Vyhodnocujte průběžně své pokroky

Někdy zapadneme do jakési rutiny, která nepřináší výsledky. Kolik lidí například chodí měsíce do posilovny, ale výsledek není vidět. Následuje frustrace a často i konec veškerého snažení. Pokud zjistíte, že stagnujete, hledejte novou cestu, zjistěte, kde je problém. Výživa? Málo spánku? Stres? Nenechte se zastavit. Berte to jako výzvu, jako výpravu, kdy objevujete nové věci. Každá překážka se dá překonat.

10. Využívejte nové technologie

Existuje řada aplikací na sport, výživu, sledování kvality spánku, atd. Dá se poslouchat hudba ke klidnění (nebo naopak k nabuzení) mysli. Pro sportovce přibývají nejrůznější funkce na sporttesterech a řada sportovních diagnostik je dnes běžně dostupná i v menších městech. Jednou z nejzajímavějších možností, kterou využívá čím dál víc vrcholových, ale i rekreačních sportovců, je diagnostika pomocí měření variability srdečního tepu – mySASY aplikace.

Pro sportovce je to jedinečná navigace v tréninku, pomocí které mohou snadno posoudit, zda se ubírají správnou cestou. Zda mají správně nastavený tréninkový plán a zda je jejich trénink posouvá, nebo je naopak na cestě k úspěchu brzdí.

A je to také jedna z nejlepších motivačních pomůcek. MySASY vám jasně ukáže, kdy potřebujete z důvodu zvýšeného stresu zvolnit, nebo naopak, kdy je čas dát si pořádně do těla. Díky tomu eliminujete výmluvy, ale hlavně se ke svému cíli budete přibližovat mnohem rychleji než někdo, kdo se vydá cestou „pokus/omyl“.

A právě to, že jste den za dnem lepší, než jste byli včera, je tou největší motivací vůbec.

Využij jedinečnou příležitost pořídit si stanovení Tréninkového profilu za exkluzivní cenu. Stačí při objednání zadat unikátní partnerský kód: MYSAS401

Zjisti s mySASY jak je tvé tělo připraveno na další trénink. Pozor akce platí jen do konce ledna!

Více o mySASY diagnostice se dozvíte v našem seriálu:

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno