Chtěli byste změnit pravidla hry? Běžecký měřič výkonu – STRYD!

0

Chcete-li se stát lepším běžcem, baví vás se po “každém tréninku” dívat na svoje logy a sledovat jak se vám běželo, nevadí vám obětovat ekvivalent dvou párů běžeckých bot? Pak tahle “hračka” jménem STRYD, by mohla být právě pro vás…

Měřič výkonu?

Firmě STRYD, se povedlo vytvořit běžecký měřič výkonu. Ještě před několika lety, kdy běžci neměli dostupnou techniku, kterou mohli nosit… před chytrými hodinkami, před krátkými šortkami… neměli běžci ani ponětí, jak daleko, nebo jak dlouho běží, natož aby mohli v reálném čase sledovat a analyzovat, jak na to reaguje srdce, natož jakou energii vynakládají, nebo kolik kroků za minutu udělají. Jistě, v té době nebylo příliš mnoho běžců, ale ti, kteří běhali, neměli ani “tušení” kolik a jak dobře běhali…

Pak přišla neskutečná novinka – hodinky na zápěstí – kdo to kdy slyšel? Vývoj šel neskutečně dopředu a 70 let po vynálezu hodinek na zápěstí – v třicátých letech minulého století jsme měli poprvé možnost změřit čas i vzdálenost a to velmi přesně pomocí GPS. Přestože jedny z prvních hodinek s technologií GPS (Gamin Forerunner 101 v roce 2003), dokázaly vydláždit cestu a stát se téměř nepostradatelným nástrojem moderního běžce…

Něco stále chybělo. Běžci již věděli, jak dlouho a jak daleko běží, ale neměli možnost porovnat jeden běh s druhým – pokud se nejednalo o stejnou vzdálenost, se stejnými povětrnostními podmínkami, teplotou a dalšími faktory které podstatnou mírou ovlivňují, jak rychle běžíte a jakou energii na to musíte vynaložit. Byl jsem na tom včerejším kopcovitém profilu skutečně rychlejší? Jak to mohu vědět, když “jediný” objektivní indikátor, který z logu mohu vyčíst je, vzdálenost a čas? Bylo tak potřeba přijít s další revoluční novinkou…

Společnosti začaly přidávat do svých hodinek kromě GPS, také monitory srdeční frekvence, zprvu skrze externí čidlo a dnes již tuto statistiku dokážou vyhodnotit i skrze povrch kůže. Srdeční frekvence ale nic “převratného nenapoví”. Zkuste si to na jednoduchém příkladu sami.

Rozběhněte se na vzdálenost například 400m a sledujte, jak rychle zareaguje rychlost, srdeční frekvence a pak k těmto dvěma ukazatelům přidejte výkon. Tepovka (za předpokladu, že budete trénovaní) vyletí na nějakou úroveň až za nějaký čas – po 300m se například dostanete z hodnoty 100 bpm na 170 bpm, na hranici 400m budete na svém maximu – například 181 bpm a bude pak vašemu tělu ještě minimálně minutu trvat, než se dostanete pod hodnotu 100 bpm.

Výkon naopak jako jediný, dokáže okamžitě zareagovat a odpovědět – a to na nejdůležitější otázku – jak na tom aktuálně jsou moje svaly, zda je můj výkon ovlivněný tím, zda fouká nebo ne, jestli je teplo, nebo zima, zda běžím kopec, nebo rovinu, nebo sem se právě zastavil.

Cyklistická komunita tuto věc již poměrně dlouhou dobu zná. Používá a stejně tak ví, jak nesmírně cenným pomocníkem pro ni může být. To je také důvod, proč jsou do ni i ochotní investovat standarně více, než 10 000,- Kč.

Výkon se obvykle měří ve wattech a udává, kolik energie vynakládáme každou sekundou. To je samozřejmě jednoduché na kole, kde měříme za jaký čas, otočíme pedálem kliku a jakou energii jsme na to vynaložili. Nebo jinak. Výkon cyklisty na kole je dán součinem síly, kterou působí prostřednictvím svalů na pedál a úhlové rychlosti pedálu. Úhlová rychlost se dá také vyjádřit počtem otáček pedálu za minutu, tedy známou kadencí šlapání. To znamená, že pro dosažení vyššího výkonu je můžete buď silněji šlapat do pedálů nebo otáčet pedály rychleji.

Jak ale funguje měřič výkonu pro běh?

STRYD, díky svým senzorům analyzuje kinetiku běžecké trajektorie a jako jediný na světě zobrazuje v reálném čase a s velkou přesností výkonnost ve wattech. Tím umožňuje trénovat běh účinněji, dokonale zvládnout techniku a v kratším čase dosahovat lepších tréninkových výsledků.

Kromě wattů STRYD monitoruje, zaznamenává a vyhodnocuje i celou řadu dalších údajů o pohybu běžce. STRYD se tak stává pomocníkem pro určení a optimalizaci tréninkového i závodního tempa v terénu, na dráze i na běhacím pásu.

STRYD udělal několik zlepšení pro snadnější a přesnější měření běhu. Umožňuje běžcům spolehlivě změřit nejen výkon ve wattech, ale také techniku a efektivitu běhu.

Jak mnozí cyklisté a triatlonisté již vědí, přesná data z wattmetru umožňují mnohem lepší dávkování intenzity během tréninku a při závodech, což není úplně možné u při měření tepové frekvence kde časová prodleva způsobená zpožděním.

Nasadíte na botu, spárujete a můžete vyběhnout. Stručně řečeno, měřič výkonu STRYD nabízí všechny výhody měření výkonu ať už běháte na dráze, v terénu, a nebo po silnici.

Teď se zcela jistě (už po několikáte) sami sebe ptáte, k čemu mi taková věc bude vůbec dobrá?

To, s čím Vám tato miniaturní věcička může pomoct, toho je opravdu mnoho, ale pojďme se podívat na dva konkrétní a dosti důležité příklady, kdy Vám běžecký měřič výkonu může být nápomocen…

Nike, nebo Adidas? Losna, nebo Mažňák?

Kolik debat jste už slyšeli na toto téma? Že Vás nudí stejně jako mě, protože rozsoudit to jakou značku bot, nebo jaký drop, minimalistickou, s podporou pronace nebo supinace nebo, bez ní zvolit na ten či onen závod/trénink, je prostě “nemožné”? Omyl!

Zkuste si vzít běžecký wattmetr a zaběhněte si například vzdálenost 3km (ideálně někde v hale). Dva dny po sobě.

Za předpokladu, že se Vám nějak extrémně nerozhází imunita, nebo nesníte něco opravdu špatného a budete odpočívat, byste měli jeden i druhý den při stejné rychlosti logicky zaběhnout ten samý čas… Co ale udělají s rozdílnou obuví watty? Ty budou velmi pravděpodobně jiné a pokud se budou lišit dokonce značně, máte zde velký indikátor toho, že je jedna bota logicky “rychlejší” nebo ještě lépe a jinak řečeno Vaše biomechanika je v botě jiná – stejná rychlost, stejný čas ale JINÉ WATTY.

Teď si představte, že se budeme bavit o vzdálenosti ne 3km, ale 10km, půlmaratónu, nebo dokonce celém maratónu, nebo ultra-maratónu. Kolik udělá ušetřených pár wattů/kg na vzdálenosti 42km? Samozřejmě obrovský rozdíl! Ušetřené watty=méně únavy=lepší výsledný čas.

Watty, rychlost a tepová frekvence

Další logická otázka je, zda v okamžiku kdy začnu používat běžecký wattmetr musím “přestat sledovat” ostatní údaje. Samozřejmě, že ne. Anabáze zde bude podobná (ne-li stejná), jako u příkladu výše. Budu vědět, že jsem například schopen běžet 10km na průměrných 320ti wattech. Co se stane, když začnu mít na 8km pocit, že mi dochází?

Pokud budu znát pouze “tři” údaje – čas, průměrné/aktuální tempo, tepovou frekvenci aktuální/průměrnou, nemám celkový obrázek o tom, co se aktuálně se mnou a v mém okolí děje. Fouká více, nebo méně? Stojí mě to více energie se pohybovat, běžel/neběžel sem v balíku? Nefungují mi dneska svaly tak, jak by měly? Nemám na to? Ano, mohu se v ten okamžik podívat na WATTY!

Protože pokud mi při stejné rychlosti watty stoupají, abych se dostal na rychlost kterou sem si naplánoval a začnou stoupat velmi prudce, něco je špatně a většinou bude odpověď v tom, že mi právě došlo. A pokud si k tomuto údaji ještě přidám srdeční frekvenci, vím velmi přesně, co se aktuálně děje.

To, kolik ale v ten okamžik vydávám energie je “jediná” validní informace, kterou potřebuji a musím ZNÁT. Pokud jí nemám, nemám celý obrázek a mohu se pouze domnívat, co se asi tak může dít. Jít kvůli tomu přes hranu, dokončit a být pak třeba pár týdnů zraněný, nebo mít úplnou stopku. To asi nikdo nechce, ale často to Vy i já zbytečně děláme…

A jak to STRYD vlastně všechno může vědět?

Odpověď znova “nebude vůbec jednoduchá”. Stovky a stovky hodin matematického modelování na sportovcích všech úrovní, biomechanika na počítači i v terénu. Každý, kdo se zapojí do komunity STRYD center, se v ten okamžik stává dalším kouskem puzzle a “pokusným králíkem”, který pomáhá vyluštit rovnici toho, jak být lepší, rychlejší a především efektivnější běžec. Každý z Vás může být tím, který teď píše historii nové éry běhání!

Watty pro běh vypadají jako

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Co dalšího STRYD nabízí? POWER CENTER

STRYD není pouze dokonalá věc, kterou si dáte na botu a sledujete, kolik wattů jste zrovna dnešní trénink šli. Je zatím především i celý “powersystém”, který vám systematicky rádí a vyhodnocuje, co máte dělat, jak často to máte dělat a co naopak neděláte, nebo toho děláte málo, nebo naopak více.

Stryd Runner Profile
All athletes have strengths and weaknesses. The Stryd Runner Profile analyzes your training in order to identify your dominant running traits. Compare your individual characteristics to similar runners with the same target race so that you can quickly understand the most beneficial adjustments to make to your training.
Training Optimizer
Based on your Stryd Runner Profile, identify the types of workout to incorporate into your training. The brightest boxes hold the keys to the biggest improvements. Gradually shift your training to incorporate some of these types of training. Select the labels to learn more about how they will help you to improve.
Identify your trends
Blood, sweat and tears — that’s what it’s all about. That’s why you put in the work every day. The prizes and accolades are nice, but it’s also about the process. That daily grind. Everyday you sweat. Sometimes you bleed. Occasionally, you even cry (just a little). There’s that internal satisfaction at the end of the knowing that you are getting closer and closer to your goal. But… wouldn’t it be nice if you could see that progress? Metabolic Fitness is useful in preparing for a race. Muscle Power is useful for telling you how much your running economy is improving. Muscle Endurance is useful in gauging how long your weekly long run should be.
Metabolic Fitness
How To Use Metabolic Fitness Metabolic Fitness tells you the metabolic stress your body can handle. This is useful in preparing for your target race distance. 0-19 Skill means you are ramping up. Continue to feed training to the Stryd PowerCenter to build your fitness 20-35 Skill means you are prepared for a 5K race. 30-50 Skill means you are prepared for a 10K race. 40-65 Skill means you are prepared for a half marathon race. 55-70 Skill means you are prepared for a marathon race. 70+ Skill means you are prepared for ultra and endurance race distances
Muscle Endurance
Muscle Endurance determines the run with the greatest overall load from each week. The orange trend line provides your capability for a single long run.
Muscle Power
Muscle Power identifies your peak 10 seconds of power from every run. The orange trend line follows changes in your run economy.
Improve you training strategy
A visual description of your running history in terms of both intensity (power) and duration. Bright Red, “hot” areas, indicate combinations of power and duration that you frequently achieve in your training. Dark blue areas occur less often. Moving your cursor over different parts of the heat map will reveal the average power, duration, and frequency for that range of power and duration. The Orange Dot will always display the maximum power that you have achieved for that given duration. This gives you a sense of what you are able to accomplish in your next race!
Manage your training load

Tréninkový plán na míru

Závěr

Tento článek je první z dalších dvou, či tří, které budou následovat. Jeho cílem bylo především ukázat, co STRYD – měřič výkonu umí, je, a co si pod tím vlastně můžeme představit a k čemu nám může být v tréninku dobrý. V dalším se pak budeme věnovat samotnému tréninku a co se z čísel dá vyčíst a jak s nimi pracovat.

Budu velmi rád, když pod článkem necháte otázky, které vás zajímají, abychom se jim v další díle mohli věnovat. Jen pro ukázku do dalšího článku, se můžete podívat na trénink 4X800m na dráze.

Děkujeme SPEEDWeaponry za zapůjčení běžecekého wattmetru, který můžete koupit zde.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno