CHCI ZHUBNOUT jako věčné téma!

0

Problémy s nadváhou nejsou vůbec záležitostí jen dnešní doby. Parametry tělesné váhy a proporce lidského těla – jsou  i odrazem doby a kultury dané společnosti a měřítkem lidské krásy, kam i tělesné proporce patří.

Dnes hledíme na tento problém především z pohledu zdraví a životního stylu.

Existují velká množství diet, programů, zaručených potravinových doplňků, způsobů pohybu, invazivnějších, ale „rychlých“ metod (liposukce).

Kdo vyzkoušel, ví velmi dobře sám…..neexistuje zázračná metoda.

Každý člověk má poněkud jinak nastavený metabolismus, genetickou výbavu a způsob života. A tohle vše je základ, který bychom na startu CHCI ZHUBNOUT měli znát.

Pokud se rozhodneme snížit svoji váhu, vždy první, co bychom měli podniknout, je nastavit cíle a průběh toho rozhodnutí.

Ono rozhodnout se, přečíst si několik článků v různě renomovaných časopisech, zakoupit si knížku, vedoucí zaručeně k úbytku váhy zaručenou dietou, navštívit výživového poradce, najít si trenéra – tohle vše ale nemusí vůbec znamenat, že budeme úspěšní a mnoho z nás už takovou zkušenost udělal.

Jak tedy na to:

Zvládnu tuto akci sám, nebo je výhodnější to podniknout pod odborným vedením?

Odborné vedení stojí sice nějaké peníze, ale je vždy dobré, když v tom nejsem sám, navíc odborník ví vždy víc než já, je tedy mým koučem, sparing partnerem, pomocníkem, mou podporou, kterou budu potřebovat, mým bičem, který ví, co na mně platí.

Stanovení výživového plánu je důležité, většina hubnoucích žije v přesvědčení, že čím méně a asketicky, tím lépe. Opak je ale pravdou. Jedině dostatek přísunu všech výživových součástí potravy a pravidelnost může tělo přesvědčit, aby si nedělalo zásoby, když bude dostávat málo, nebo velmi nepravidelně. Problémem může být i změna skladby jídla. Nejde o to, jíst ty potraviny, které jsou zdravé, pokud mi nechutnají. Pravděpodobně budu mít pak o to víc chutí na to, co bych neměl. Měl bych hledat a kombinovat a uzpůsobovat – pozvolna, ale systematicky a cíleně jak to dělat, aby mi to vyhovovalo. Někdy je to perná práce. Ale bez práce nejsou koláče, tedy tady bych měla napsat velmi chutný zeleninový salát 🙂

Pohyb je nutný, bez pohybu to nepůjde. Ale i ten je dobré pod odborným vedením ladit podle momentální kondice a dalších důležitých individuálních parametrů. Velkým omylem a častou chybou nejen začátečníků, ale často právě lidí, kteří chtějí zhubnout, je čím víc si dám do těla, tím lépe.  Zdrojem energie v lidském těle je tuk a schopnost pálit tuk je i základním parametrem pro úspěšné hubnutí, je ale také měřítkem kondice. Tělo bez tréninku a kondice tohle  neumí a využívá cukr, což vede nejen k tomu, že nehubneme, nikam se neposouváme,  ale jsme více unavení a vyčerpaní. I tady je na místě nastavení postupné pohybové zátěže. Nejdřív potřebujeme – všichni –  získat kondici, tu základní, správnou a pak si můžeme postupně začít víc a víc dávat do těla.

Jak se správně říká, každý začátek je těžký, to tady  platí také  – někdy „jen chůze, jen pomalá chůze“ není z pohledu hubnoucích brána jako účinná, často slýcháme, že je to nuda, apod…..a netrpělivý člověk v tom nevidí to, co považuje za nejpřínosnější (pořádně makám, zhubnu).

Více o správném nastavení zátěže si můžete přečíst zde: Laktátové vyšetření versus všeobecné vzorečky

Kombinace pohybu a odpovídající stravy je pak samozřejmostí a je to součást celkové práce odborníka s hubnoucím klientem.

Na místě je určitě důležité zmínit se o podílu psychiky-  psychické podpoře, možnosti spolupráce s psychologem. Alfa omega našeho života a toho, co děláme, je motivace.

Motivace je hnací silou, všichni dobře známe, co to je být k něčemu motivován a jaké důsledky má ztráta motivace. Mnoho programů na hubnutí nebo změny životného stylu končí ztrátou motivace, nedostatkem péče o psychickou součást celého procesu. Žijeme svůj život, ve kterém máme nějaký osobní prostor, pracovní či studijní život, řešíme nejrozličnější problémy, máme své radosti, ale také starosti. Může se stát, že přijde něco, co nabývá prioritní důležitosti a upozadí fakt, že chceme hubnout. Nemusí to být „velké katastrofy“, často to jsou drobné, ale unavující denní starosti. Na tohle všechno by měl být člověk připravený. Počítat s tím. S pomocí psychologa to jde lépe, je možné se nejen lépe připravit, ale pak i tyto záležitosti výhodněji zvládat. Psychika a psychosomatika, kam patří i pod stresem a zátěží různé nemoci, bolístky, drobné úrazy, úniky pod vlivem tělesných projevů, to je důležitá, hodně důležitá součást hubnutí.

Jasně zvolený cíl – tedy kolik chci zhubnout

Stanovení cíle je  důležité a je zbytečné si tu říkat, že moc velké cíle jsou nedostižitelné a demotivující. Občas mluvíme o mezi cílech, menších cílech, které když dosáhneme, můžeme si zadat další, třeba větší cíl- cesta to nemusí být konečná. Z mých zkušeností, nejen při hubnutí, je stanovování úměrných cílů s jasně nastavenou časovou osou a kontrolou jasně daných parametrů –  ta skoro nejdůležitější část startu nějakých změn.

Jaké jsou moje možnosti zhubnout?

Každý z nás má jiné fyzické i psychické dispozice, základní metabolismus a momentální zdravotní stav. Člověk s výraznou nadváhou, vysokým krevním tlakem, nebo jinými zdravotními obtížemi nebude nastavovat proces hubnutí stejně jako někdo, kdo má 10 kg nadváhy, je zdravý, akční a chce jen „lépe vypadat“. Jinak bude nastavovat proces hubnutí žena po narození svého dítěte, jinak vystresovaný přetížený manažér se sedavým zaměstnáním.

Proto tak velmi bojujeme za úvodní „startovní vyšetření“- podle typu toho konkrétního člověka obsahující vše potřebné – od anamnestických údajů, krevních testů, funkčního vyšetření, mapování jeho každodenního života, když je potřeba i odpovídajícího lékařského vyšetření, až po jeho momentální pohybové možnosti.

Jaké změny mohu udělat ve svém životě?

 Se třetí souvisí i čtvrtá odpověď – vše se děje konkrétnímu člověku v jeho konkrétním každodenním životě.  Pokud známe naše zdravotní možnosti, základní metabolismus i to správné nastavení k celému procesu, je ještě důležité vše toto vhodným způsobem včlenit do svého života.

Nastavený jídelníček i pohybové aktivity se mají stát prostředkem k našemu cíli, ne dalším stresem, tím, co honíme, ale nemůžeme chytit, ono se nám to nedaří skloubit a dostavuje se opět demotivující faktor a neúspěch.

Jinak řečeno každý program, každá změna jsou drobné krůčky začleněné do toho, jak žijeme.

Plánem, kde máme nastaveny pohybové aktivity, které časově nezvládáme, změnu jídelníčku, kterou nejsme schopni dodržet např., v rámci vaření pro celou rodinu nebo nedostatkem nápadů, jak dané potraviny získat, nejsme na to zvyklí, nemáme čas na přípravu, nákupy apod…,tak takovým plánem úspěch nezískáme.

Zmiňovala jsem se o tom i v odpovědi 1- někdy je celé nastavení a plán tím nejtěžším a pak již, při konkrétních krocích záleží, jak to má člověk nastaveno – kontakt s tím, kdo mu zhubnout pomáhá, nebo se svým, samostatně nastaveným plánem – plněním jednotlivých kroků, cílů, apod..

Jaké to bude, až se mi to podaří?

Když dosáhneme cíle, měli bychom být připraveni, jak budeme postupovat dál. Máme další cíl? Jsme spokojeni s tím, který jsme dosáhli?

Při správně nastaveném cíli a jeho dosáhnutí jsme většinou ve fázi, kdy jsme ve svém životě něco změnili. A změnili jsme to správně. Daří se nám, líbí se nám to, co se nám předtím třeba nelíbilo a děláme to, co jsme předtím nedokázali, nedařilo se, prostě cítíme se fajn.

Občas se totiž stává, že pokud zvolníme a vrátíme se ke svým starým stereotypům, návykům- vrátí se nám i náš starý problém. Tělo je totiž velmi důmyslný systém paměťových stop, jejichž obsah se mění jen dlouhodobě a systematicky. Nelze je vymazat, jen nahradit.

Proto je vždy výhodné zvolit takový postup změn, ať už se jedná o pohyb, jídlo, životní styl, aby byl trvalý, abychom ho přijali jako svůj přirozený.

Striktní diety, neúměrné pohybové aktivity mají většinou jen krátkodobý efekt, jednak naše tělo neunese takový nápor a často i nedostatek přísunu energie a tento způsob života se dá vydržet jen omezenou dobu a pak následuje jojo efekt a původní paměťové stopy vítězí!

PhDr. Milena Bučková, klinická psycholožka, ředitelka centra VITAL Praha (www.vital-praha.cz), které v rámci svých služeb nabízí možnost spolupráce všem hubnoucím, formou individuální péče nebo i formou skupinek. Jedná se o základní funkční diagnostiku, možnost rozšířeného vyšetření (laboratorní, kardiologické, doporučení na další potřebné odborné vyšetření), nastavení výživového plánu, pohybového plánu, možnost cvičení, fyzioterapie, psychologického vedení (koučinku), průběžného sledování postupu hubnutí a tím i stanovování kratších, ale efektivnějších cílů.


Kurzy sportovní výživy

Pro všechny, kdo chtějí výživě skutečně rozumět a chtějí konečně vidět výsledky svého snažení. Už více než 2 tisíce našich studentů využívá své znalosti v praxi a plní si své sny.

 

Pokud si chcete umět sestavit jídelníček na míru, naučit se efektivně spalovat tuky, nabírat svalovou hmotu a zvyšovat výkon, pak udělejte krok správným směrem a přihlašte se. Vše o kurzu i možnosti registrace se dozvíte zde:

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno