Běžci zpátečníci

0

O pár netradičních běžeckých rekordech jsme již psali. Tentokrát se podíváme na jednu netradiční disciplínu trošku podrobněji. Kdo ví, třeba si ji i vyzkoušíte, protože (světe div se) ji prý v určitých případech doporučují i fyzioterapeuti.

To disciplínou je běhání pozpátku. Přijde vám to jako šílený nápad? Přibývá lidí, kteří se rozhodli běhání pozpátku nejen vyzkoušet, ale dokonce v něm i závodit.

Existuje dokonce i mistrovství a jednotlivci se trumfují, kdo takhto uběhne delší vzdálenost a kdo rychleji. Nejrychleji uběhnout maraton pozpátku se zatím podařilo Xu Zhenjunovi z Číny – zvládl to za 3 hodiny 43 min 39 sec .

Garret Doherty z Dublinu z Irska je světový šampion, který v roce 2012 překonal svůj vlastní rekord v uběhnutí jedné míle pozpátku. Zvládl to za 6 minut a 57 vteřin. Garret tvrdí, že běhat pozpátku je pro vás dokonce lepší než normální běhání.
Garret se „zpátečnickým“ běháním začal v momentě, kdy mu svítilo sluníčko prudce do očí. Místo aby se otočil celý, otočil jen hlavu a běžel. Zalíbilo se mu to natolik, že začal vyhledávat nejrůznější závody s touto běžeckou specializací (a prý jich rozhodně není málo) a nyní tento způsob tréninku učí i další lidi a snaží se propagovat jeho výhody.
Loni si Garret zaběhl i “zpátečnický” půlmaraton za jednu hodinu a 40 minut.

A jaké jsou tedy podle Garreta  výhody běhu pozpátku ?

Spálíte víc kalorií než při normálním běhu a zapojíte větší množství svalů
Nedopadáte na patu, ale na špičku (stejně jako u běhání naboso) a nepřetěžujete tak achillovky
Místo přetížených dolních zádových sva-lů, zapojíte dolní břišní svaly, které má naprostá většina lidí ochablé.
Také Vás tento způsob běhu donutí mít lepší postoj (ramena automaticky protlačíte dozadu)
Celkově se zlepšuje stabilita celého těla

Není bez zajímavosti, že již v 70. letech někteří sportovní lékaři doporučovali tento způsob běhání zraněným atletům v rámci rehabilitace nebo při problémech s dolní části zad a koleny. Také v boxu, hokeji i jiných sportech se využívá běhání pozpátku jako součást tréninků.
A nevýhody? Asi každého napadne, jestli nedochází k pádům. Garret tvrdí, že upadl jen třikrát. Garret radí: „Samozřejmě se musíte více soustředit a asi těžko můžete úplně vypnout jako u klasického běhání a je fakt, že jste přetočení, abyste viděli na cestu. Vyberte si proto kratší rovný úsek, cca 100m, bez překážek a výmolů. Začněte pomalu, nejprve jen chvilku a postupně zvyšujte vzdálenost i rychlost.“
Zdroj informací a foto:http://www.toptenz.net

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno