Benzina tým slaví. Vybojoval dvě pátá místa

0

S náročným terénem a prudkým stoupáním bojovali běžci při třetím ročníku extrémního závodu Red Bull 400 v Harrachově. Více než 500 jednotlivců a pětasedmdesát štafet čekala třináctého srpna výzva v podobě výběhu na vrchol místního skokanského můstku K120. Do závodu nastoupilo také 12 zástupců Benzina týmu, kteří si svou účast vybojovali v kvalifikačních závodech projektu Rozběhni to naplno.

Nominaci do Benzina týmu si běžci zajistili vítězstvím na jednom z šesti kvalifikačních závodů. Na závodníky čekalo zdolání místních dominant v Praze, Brně, Hradci Králové, Liberci, Plzni a Olomouci. V polovině července už tak znal sportovní kouč, a mimochodem frontman skupiny Skyline, Jakub Bína vyvolenou dvanáctku běžců, kterou začal připravovat na extrémní závod.

RedBull400_2016_Kozak_21Sportovci měli individuální tréninkové plány, mimo to se však v přípravě zabývali také taktikou, která je na jednom z nejnáročnějších závodů v zemi klíčová. „S každým závodníkem jsem byl po celou dobu přípravy v kontaktu a konzultoval s ním tréninkový plán, anebo ho s ním rovnou plnil. Členové týmu odmakali vše na maximum, což bylo na kopci vidět. Všichni si při závodě sáhli až na dno a já jsem na ně strašně hrdej, protože tohle je opravdu těžký závod,“ řekl Bína.
RedBull400_2016_Kozak_15
Závod od začátku komplikoval vytrvalý déšť, který kompletně rozmočil celou trať. Pořadatelé proto zrušili kvalifikační závody a všichni účastníci vybíhali na vrchol sjezdovky pouze jednou. I přes ztížené podmínky se však členové Benzina týmu v širokém startovním poli neztratili.

RedBull400_2016_Kozak_204

V mužské kategorii se na výborném pátém místě umístil Pavel Hrdina, který za vítězným slovenským reprezentantem Tomášem Čelkem zaostal o 23 vteřin. Velmi dobrou výkonnost týmu potvrdil sedmnáctým místem Tomáš Bystřický.

„Čekal jsem, že závod bude náročný, ale rozhodně jsem byl jeho obtížností překvapený. Mohu říci, že to byl pro mě nejnáročnější závod, co jsem kdy běžel. A to jsem jich už pár desítek, možná stovek, odběhl. Před závodem jsem si stanovil jako cíl skončit do 3. místa, což se mi nepodařilo, takže nemohu hodnotit výkon jako uspokojivý,“ říká sebekriticky Hrdina.

RedBull400_2016_Kozak_120
Barvy Benziny měly zastoupení také v ženské kategorii. Na skvělém desátém místě finišovala Jitka Romančáková, která na vítěznou Adélu Stránskou ztratila jednu minutu a tři vteřiny. Na dvaatřicátém místě dokončila závod Karolína Strnadová, sto čtrnáctá doběhla další zástupkyně Benzina týmu Simona Ljapinová. „Hodně lidí mi před závodem říkalo, že nejhorší je vyběhnout buben. Po jeho zdolání jsem ale ještě měla dost sil a nepřipadalo mi to zas tak hrozné. Jenže pak přišel samotný můstek a já měla pocit, že těch závěrečných 100 metrů je nekonečných,” hodnotí náročnost závodu Romančáková.

RedBull400_2016_Kozak_155
Velkým překvapením byla mužská štafeta Benzina týmu, která skončila pátá. Na první AC Slovan Liberec ztratili zástupci Benziny pouhých 28 vteřin. V závodě smíšených štafet se svěřenci trenéra Bíny taktéž neztratili a dokončili extrémní běh na devátém místě. „Před závody jsem běžce rozdělil buď do jednotlivců, nebo štafet. Benzina tým měl proto zastoupení v obou kategoriích a rozhodně neudělal ostudu, ba naopak. Vytvořila se super parta lidí a já jsem velice rád, že jsem byl její součástí. Všichni nechali na kopci maximum a sjezdovku pokořili, což je nejdůležitější,“ okomentoval výkony týmu Bína.

S výsledky byla spokojená také vedoucí odboru marketingu Benziny Agniezska Bobrukiewicz. „Dlouhodobě podporujeme nejen profesionální sportovce, ale také amatéry, které pohyb prostě baví. Právě na ty se stejně jako loni zaměřil náš projekt Rozběhni to naplno. Dali jsme lidem možnost zazávodit si v extrémních podmínkách, poměřit se s nejlepšími běžci a ještě si vyzkoušet trénink pod skutečným koučem. A kdo se nechtěl přímo účastnit, mohl ty odvážnější sledovat na Facebooku nebo Instagramu,“ dodala Bobrukiewicz.

RedBull400_2016_Kozak_134

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno