Běžecké závody na nejodlehlejším obývaném ostrově světa

0

Velikonoční výlet za exotikou. Víte proč se Velikonoční ostrov jmenuje Velikonoční?

V roce 1722 o Velikonoční neděli připlul holandský admirál Jacob Roggeveen k neznámému ostrovu, který podle dne objevu nazval Velikonočním ostrovem (nizozemsky Paasch Eyland).

velikonoční ostrov

Běžný polynéský název ostrova je Rapa Nui (česky Velká země). Místní také nazývají ostrov Te Pito o te Henua (“Pupek světa”).

Je to jeden z nejizolovanějších kousků pevniny naší planety. Od pobřeží Chile je vzdálen asi 3600 km a od nejbližšího obydleného ostrova jej dělí něco málo přes 2000 km.

 

Přestože je Velikonoční ostrov poměrně malý (164km2), tak je známý po celém světě – hlavně díky unikátním sochám moai.

Easter Island 3

Sochy jsou rozmístěné po celém pobřeží, ale i ve vnitrozemí – a to i v místě, kde pravděpodobně vznikaly – v kráteru vulkánu Rano Raraku. S největší pravděpodobností sloužily jako posvátná místa. Více by mohly historikům prozradit nápisy na rongo-rongo deskách, ale vědcům se je dodnes nepodařilo rozluštit.
Velkou záhadou bylo, jak staří Polynésané přepravovali sochy z kráteru vulkánu až na 16 kilometrů vzdálená místa. Vzniklo mraky teorií, podle kterých bylo k těmto přesunům zapotřebí až několik stovek mužů.

Až si pak v roce 1982 ve Strakonicích ing. Pavel Pavel vyrobil model 4,5 metrové sochy (odlil ji z betonu a socha vážila 12 tun) a sochu za pomoci jednoduchého mechanismu „rozchodil“ – stačilo 16 mužů.

pp moai
Za tajemstvím a přírodními krásami jezdí na Velikonoční ostrov mnoho turistů. Velmi oblíbený je festival Tapati, který se koná každý rok v únoru. Jde o klání v tradičních polynéských disciplínách – od uměleckých, tanečních , až po ty sportovní.

tapati5

Jednou z nejsledovanějších je jakýsi místní triatlon, který je inspirovaný tradicí kultu ptačího muže. Každý rok na jaře ti nejzdatnější mladíci z ostrova soutěžili o tento titul. Jejich úkolem bylo přeplavat průliv plný žraloků k ostrůvku Mutu Nui, zde rychle nalézt hnízdo ptáka rybáka černohřbetého, vzít vejce a vydat se zpátky. Vítěz pak mohl rok bydlet v chýši v obřadní vesnici Orongo.

Tapati2

Současné podoba závodu se maličko liší, už žádné kradení vajec ptákům, ale kondička a odvaha rozhodně místním borcům nechybí.
Po adrenalinovém sjíždění z šíleně prudkého svahu na dvou k sobě svázaných kmenech, se závodníci zchladí při plavání v jezeře.

Tapati_sjezd

Následuje běžecká část závodu. Na trati jsou připravené ohromné trsy banánů. Nikoli však jako občerstvovačka. Běžci si je naloží na ramena a pak běží až k úpatí sopky, kde banány odhodí a čeká je závěrečný sprint do kopce.

běh s banány

tapati3
Na Velikonoční ostrov se můžete vypravit od roku 2000  i na klasický půlmaraton a maraton. Závod se koná letos 5. června.

Rapa Nui maraton

vo mapa

Takže pokud chcete zažít trochu exotiky a máte nějaké ty drobné na letenku a 450 dolarů na startovné, pak s registrací neváhejte – zbývá už jen posledních 30 míst 🙂

rapanui marathon3

Zdroj:

http://www.maratonrapanui.cl/ing_rapanui/inscripcion.html
www.fest300.com
grandescapades.net

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno