Baví vás posouvat hranice svých možností? Vyzkoušejte biohacking!

0

Všichni se chceme zlepšovat, chceme fungovat efektivněji, posouvat své limity, cítit se skvěle, být zdraví, vitální , soustředění…

Chceme být lepší, než jsme byli včera, a hledáme cesty, které nám to umožní. Když si vezmeme například sport, tak nejde jen o správné naplánování tréninků, ale i o vyladění jídelníčku, využívání suplementů, které nám umožní nejen maximální výkon, ale také co nejrychlejší regeneraci a co největší schopnost koncentrace. Kromě stravy většina sportovců řeší i kvalitu spánku nebo zařazuje saunu nebo ledové koupele. Abyste si mohli jednotlivé postupy a výsledky vyhodnotit, použijete nějaký sporttester, mobil, aplikaci….

Jde vlastně o různé způsoby, jak měníte své vnitřní i vnější prostředí, abyste mohli lépe kontrolovat a optimalizovat fungování těla i mysli. A o tom vlastně celý biohacking je…

Biohacking – co to vlastně je

  • Jde vlastně o využívání nejnovějších vědeckých poznatků, technologií a vychytávek pro zajištění optimálního fungování těla, mysli o zvyšování výkonnosti a snížení stresu (fyzického a psychického). Jde vlastně o hledání a zavádění různých změn do životního stylu, abyste se cítili nejlépe, jak je to vůbec možné. Neznamená to, že byste se museli vrhnout do šílených experimentů, vkládat do těla implantáty, nebo že byste se pokoušeli změnit DNA ( i když mezi biohackery najdete i jedince, kteří se nebojí vyzkoušet doslova cokoli).
  • Přestože spousta biohackerů využívá nejnovější technologie a měření (měření variability srdečního tepu, krevní testy atd.), tak pro většinu lidí půjde ze začátku o postupné zavádění drobných změn do každodenního života a odstraňování překážek, které nám brání v plném využití našeho potenciálu.

Termín biohacking se objevil v médiích už v roce 1988, kdy se začalo mluvit o rozluštění genetického kódu. Dnes již nikoho v médiích nepřekvapí zprávy o nejrůznějších implantátech, nebo o experimentech s upravováním genetiky.

Mezi lidmi začínají být populární mikročipy, které se implantují pod kůži. Slouží k otevírání dveří, ukládání dat,  místo lítačky do MHD. Mikročipy o velikosti zrnka rýže se dají sehnat od 40 dolarů  a samotná implantace prý člověka vyjde na 30 dolarů.

Někteří lidí si nechávají pod kůži dát biomagnety nebo LED světýlka.

Jedním z nejznámějších biohackerů je Josiah Zayner, nad jehož pokusy naprostá většina lidí nechápavě kroutí hlavou.  Zayner má doktorát z biofyziky a pracoval dokonce pro NASA. Nicméně ho práce v NASA očividně nebavila a rozhodl se začít sám po svém upravovat vlastní DNA.

Své pokusy provádí v improvizované laboratoři, kterou má u sebe v garáži, a mezi jeho nejznámější pokusy patří experiment, kdy si do kožních buněk nechal implantovat fluorescentní bílkovinu, díky níž medúzy fosforeskují, aby se stal prvním člověkem, který svítí ve tmě. Další jeho pokusy zahrnují úpravu střevní mikroflóry, experiment se změnou pigmentace kůže, snaha o genetickou úpravu, aby mu narostly svaly, atd…Nutno podotknout, že většina jeho experimentů neskončila zrovna úspěšně, pokud tedy nebudeme za úspěch považovat to, že vůbec zmíněné experimenty přežil ve zdraví.

Futuristic Science Background of the Future Art

Tohle ale není biohacking, kterému se věnují sportovci (tedy pokud by nechtěli při nočním běhání ušetřit za čelovku a svítit ostatním díky implantované fluorescentní bílkovině z medúzy :-)).

Nejoblíbenější druhy biohackingu ve sportu

Ve sportu má většina lidí největší prostor ke zlepšení v rámci jídelníčku. Většina lidí začne s úpravou jídelníčku spíš kvůli nabírání svalů nebo kvůli hubnutí – to samozřejmě také souvisí s výkonností, ale mnohem důležitější je využívání nejrůznějších variant načasování jednotlivých makrosložek. Jedním z příkladů, se kterými jste se určitě už v praxi setkali je klasická sacharidová superkompenzace, která slouží k navýšení glykogenu v těle (na 2 až 3 dny vynecháte v jídelníčku sacharidy, čímž dojde k vyčerpání glykogenových zásob, a následující den si dopřejete pořádnou nálož správně zvolených sacharidů, čímž docílíte tzv. SUPERKOMPENZACE). Nejde vlastně o nic jiného, než že v těle určitým postupem navýšíte zásoby rychlého paliva pro výkon.

U vytrvalců jsou teď navíc velmi populární LCHF diety (low carb/high fat – nízkosacharidové, vysokotučné diety). Díky celkovému omezení příjmu sacharidů člověk „přepne“ na tukový metabolismus. A pokud tělo něco činí často, činí to mnohem efektivněji… i využívání tuků, což se při vytrvalostních sportech hodí.

Existují ale mnohem zábavnější varianty toho, jak se dá váš metabolismus ladit. Příkladem jsou přerušované půsty, díky kterým zlepšíte citlivost na inzulín, zlepšujete tukový metabolismus, koncentraci, regeneraci na buněčné úrovni, atd…. Pro zkušenější borce je pak speciální varianta přerušovaného půstu, tzv. WARRIOR´s DIET – dieta bojovníka, díky které můžete trénovat nejen tukový metabolismus, ale navíc můžete zařazovat sacharidovou superkompenzaci mnohem častěji, a to bez dlouhodobého vynechávání sacharidů, s mnohem výraznějším zlepšováním sportovních výkonů. Při dietě bojovníka vlastně člověk jí jen jednou za den (večer). Možná vám to zní jako šílenost, ale člověk, který má správně nastavený tenhle půst, tak má přes den asi tisíckrát víc energie než běžná populace, maximálně se soustředí a první pocity hladu mívá až večer. Zkrátka má extrémně flexibilní metabolismus.

Další velký prostor ke zlepšování fungování těla nabízí suplementy – od kupovaných doplňků jako je kreatin, aminokyseliny, NO boostery, až po přírodní doplňky pro zlepšení prokrvení nebo například adaptogeny, které působí na více úrovních. Znám sportovce, pro které je většina zmíněných doplňků už doping. Jenže to byste si nemohli vlastně ani dát baby špenát nebo šťávu z červené řepy, což jsou přírodní NO boostery. Vlastně ani stimulanty jako je kafe nebo guarana. To, kde si určíte hranici, co chcete a nechcete vyzkoušet, to je na vás.

Jsou lidi, kteří navíc řeší extrémní stres (nejen v tréninku, ale třeba také v rodině, v práci….). V daný moment je za mě lepší využít přírodní extrakt, který tělu pomůže vyrovnat se stresem, než aby se dotyčný nadopoval antidepresivy. Obecně platí, že kdo se vyzná ve sportovních doplňcích, málokdy jde cokoli koupit do lékárny (např. multivitaminy, které v lékárně téměř neseženete ve vstřebatelné formě).

Když se bavíme o suplementech, určitě bychom měli zmínit i využívání medicinálních hub (cordyceps, reishi….) nebo nootropních látek (gotu kola, bacopa…). Biohacking, který využijete nejen ve sportu, ale také pro maximální výkon v práci. A že si možná prodloužíte život, nebo alespoň upevníte zdraví? Kdo by to nechtěl!!!!!

Dalším biohackem je pak využívání MCT tuků, které při sportu pomáhají šetřit vaše zásoby glykogenu. Možná jste už slyšeli něco o „neprůstřelné kávě“ (káva s kokosovým olejem, nebo s přepuštěným máslem), kterou propaguje další z velmi známých biohackerů – Dave Asprey. Ten se s pitím kávy s máslem seznámil během cestování v Tibetu. Tématu MCT se budeme v jednom z následujících článků podrobně věnovat, k čemu všemu je to dobré nejen pro sportovce, ale i pro lidi s Alzheimerem.

Následuje velké téma ladění spánku, grounding, otužování, dechová cvičení, meditace….Je toho tolik, že si možná říkáte, kde na to brát čas. Jde o to, jaké jsou vaše priority. Pokud víte CO a PROČ chcete, pak vám různé druhy biohackingu mohou usnadnit najít cestu JAK svého cíle dosáhnout.

V dalších dílech seriálu o biohackingu vás čeká řada zajímavých článků, ve kterých se na nejrůznější témata podíváme podrobněji. Nečekejte univerzální návody, které budou fungovat všem. Berte informace jako inspiraci pro váš další rozvoj. Pokud vás něco zaujme a rozhodnete se to vyzkoušet, nastudujte si na dané téma podrobnějši, pak až aplikujte a zkoušejte.

Pokud se rozhodnete biohacking vyzkoušet, doporučuji seznámit se také s měřením variability srdečního tepu, o kterém jsme již psali v našem seriálu.

SERIÁL O MĚŘENÍ VARIABILITY SRDEČNÍHO TEPU

Jde o nejspolehlivější způsob, jak sledovat odezvy autonomního nervového systému – ANT, tedy celkový stres organismu. Pokud sportujete, tak vám navíc spektrální analýza srdečního tepu umožní správně optimalizovat tréninkový plán. Přestanete odhadovat, jak je organismus připravený na další trénink. Díky měření předejdete přetrénování a načasujete správně náročné tréninky. Tento biofeedback využívá i jeden z nejznámějších biohackerů ve sportu – Ben Greenfield. Určitě se mrkněte na jeho stránky, kde najdete spoustu dalších zajímavých tipů nejen pro trénink, ale i pro jídelníček nebo technické vychytávky.

Pro všechny čtenáře Běhej Srdcem jsme navíc ve spolupráci s mySASY připravili možnost vyzkoušet měření variability srdečního tepu za akční cenu.
Stanovení tréninkového profilu + program FREE získáte s 50% slevou!

Na stránkách https://www.treninkovyprofil.cz/ stačí zadat partnerská kód: BEHSR236.

Pozor – akce je časově omezená do konce května 2019.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno