adidas Energy Boost 2

0

Obstál letošní dámský model adidas Boost Energy 2 v testu?

Já osobně časopisy o běhání nečtu (kromě Běhej srdcem..čestně) a předem se tedy omlouvám, pokud nebudu používat výrazy a obraty, na které jsou někteří z vás zvyklí. Nebo naopak, pokud něco v mém hodnocení bude chybět. Zadání mé recenze však znělo jasně – zachycení nejosobnějších pocitů, které budu schopna uchopit a popsat poté, co se proběhnu v nejnovějším typu oblíbených „adidasek“.

Obávám se, že nejsem ten typ běžce, který by sledoval nejnovější trendy a novinky v běhání, neumím pojmenovat jednotlivé typy bot (samozřejmě ovšem poznám, které jsou od firmy adidas, reebok, asics, brooks atd.) a už vůbec nevím, čím se od sebe odlišují. Což ale neznamená, že bych si boty nevybírala velmi pečlivě, ovšem u mne je to především otázka pocitu a lásky na první pohled (a protože jsem ještě pořád příslušnice slabšího pohlaví, je pro mě samozřejmě velice důležité, jak boty vypadají).

Při výběru boty jednám obvykle intuitivně, na rychlejší úseky lehké boty s tvrdší podrážkou, na dlouhé běhy boty tlumenější, běžec se časem sám naučí, která bota mu kdy vyhovuje. Nejsem si jistá, kolik převratných vylepšení mohou prodejci sportovního obutí a sportovního vybavení vůbec ještě vymyslet, ale ráda jsem si vyzkoušela sportovní obuv adidas Energy Boost 2, o kterých reklamní slogan tvrdí, že představují běžeckou revoluci.

První myšlenka, která mě napadla, když jsem boty uviděla, byla „jeee, ty jsou ale krásné“ (vždyť jsem to říkala, přírodě neporučíš). A tato myšlenka mě jen tak neopustila, protože boosty opravdu velice lahodí oku. Po prvním ohmatání jsem došla k závěru, že i když vypadají trochu neohrabaně, jsou až překvapivě lehké – předpokládám, že hlavní zásluhu na tom má právě pěnový materiál BOOST. Výrobce uvádí, a v tom se tedy neplete, že bota je dost odtlumená.

Zprvu jsem nevěděla, na jaký typ tréninku bych je měla vyzkoušet. Na tréninky do terénu působily moc „křehce“ a pro tréninky na dráze se zdály být příliš pomalé. Můj první odhad se ale ukázal velmi chybný, neboť jsem záhy zjistila, že tyto botky nejsou pomalé ani trochu.

Nakonec jsem ale zvolila silnici a udělala jsem dobře. Přestože by to boostům slušelo nejspíš kdekoli, myslím si, že nejlépe se v nich budete cítit při běhu po tvrdém podkladu. Jak už jsem avizovala, byla jsem až překvapena, jak rychlé tyto botky jsou, a myslím, že je ocení zejména běžci, kteří do svého tréninku zařazují krátké rychlejší úseky (k tzv. vyběhání) nebo naopak těžší fartleky, ve kterých trénink zahrnuje větší počet naběhaných kilometrů stejně jako častá zrychlení v podobě tempových úseků. Při těchto typech tréninků se běžec v boostech cítí jako ryba ve vodě a pokud má jen trochu „fazónu“, přeje si, aby trénink nikdy neskončil :-).

Co říci na závěr?

Je to jako v bajkách, které by měly končit nějakým ponaučením – domnívám se, že kvalitní obuv je pro běžce velice důležitá, ale žádné boty za vás trénink ani závod neodběhnou a nakonec se k vysněným cílům stejně musíte protrpět jen a jen sami, nicméně v tomto snažení vám mohou být boosty velmi platným společníkem.

Něco málo o BOOST™ technologii

Boost pěna při dopadu skvěle absorbuje nárazy a uloženou energii při odrazu navrací zpět chodidlům.  Vyrábí se tak, že granulovaný materiál je doslova roztrhán na kousky a přeměněn na tisíce drobných energetických kapslí, které díky své jedinečné struktuře efektivněji uchovávají energii a opětovně ji uvolňují do odrazu.

Materiál si zároveň svou jedinečnou funkčnost dokáže udržet v téměř jakýchkoliv podmínkách. Tým specialistů z adidas Innovation Teamu uskutečnil test, jenž zjišťoval, do jaké míry si pěnový materiál BOOST™ poradí s rozličnými teplotními podmínkami v porovnání s běžnou EVA pěnou, která se jinak běžně pro běžecké boty používá. Tyto testy odhalily, že při použití bot v teplotách v rozmezí -20 až +40 stupňů Celsia je pěna BOOST™ třikrát teplotně odolnější než běžný EVA materiál a díky tomu poskytuje konzistentnější podmínky pro běhání


 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno