10+1 tip na last minute dárky nejen pro sportovce

0

Sháníte dárky na poslední chvíli? Sestavili jsme seznam originálních dárků, se kterými neuděláte chybu.

Pod stromečkem chceme našim nejbližším dát najevo, jak moc pro nás znamenají.

Možná už nechcete darovat další blbinu na poličku, na kterou se bude prášit, oblečení, které nesedne, nebo neosobní dárek z drogerie…

Nejdůležitější věci nekoupíme – čas, úsměv a milá slova průvan v peněžence neudělají.

Všem, které máme rádi, chceme alespoň na chvíli vykouzlit úsměv na tváři, chceme jim vyjádřit lásku a vděčnost, povzbudit je, pokud je něco trápí, podpořit je na cestě za jejich sny. A to jsou věci, které nelze přepočítávat na peníze. Rozhodně tedy neplatí, že čím dražší, tím lepší a hodnotnější.

„Kapka lásky je víc než vodopád zlata.“ Friedrich Von Bodenstend

Ono někdy stačí vzít papír a tužku a napsat třeba básničku, nebo pokud nemáte básnické střevo, tak jen udělejte malý „brainstorming“ a sepište třeba 100 věcí, za které jste někomu vděční.

To nejdůležitější, co máme, je zdraví

Všichni si přejeme pro své nejbližší hlavně zdraví. Dá se ale koupit v lékárně?

Jasně, prodávají tam spoustu vitamínů a přípravků, které slibují kde co – úlevu od bolesti, lepší imunitu, krásnější vlasy, vitamíny, minerály…. Bohužel většina lidí vůbec netuší, jak se v doplňcích zorientovat, jak třeba zjistit, zda jsou konkrétní minerály v dobře vstřebatelné formě a jestli vůbec budou mít nějaký účinek.

Málokdo tuší, že nejúčinnější doplňky stravy se dají koupit na e-shopech se sportovní výživou. Přitom se není co divit. Výrobci sportovní výživy si moc dobře uvědomují, že sportovci intenzivně zatěžují své tělo, potřebují zdravé klouby, silnou imunitu i maximální schopnost soustředit se.  Chtějí co nejlepší výkony, takže se i mnohem více zajímají o to, co jí, a pečlivě zkoumají složení.

Když už se rozhodnete koupit něco pro zdraví, určitě neuděláte chybu, když vyberete doplňky, které dokáží zmírnit negativní působení životního prostředí i stresu. Sportovci navíc řeší speciální potřeby – doplnit céčko, hořčík, urychlit regeneraci a zvýšit výkon. Vybrali jsme pár tipů  na doplňky, u kterých budete mít jistotu, že se vstřebají a mají prokazatelně účinek, plus níže najdete i další inspiraci, jak podpořit nejen sportovce na cestě za jejich sny.

1. Amalaki: vitamín C, na kterém si pochutnáte

Zdravým mlsáním nic nezkazíte. Tohle exotické ovoce je jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C ( má ho asi 20-30 x více než pomeranč). Je to ideální dárek plný zdraví pro všechny mlsné jazýčky. Amalaki se také říká “nebeské ovoce” – posiluje imunitu, je to přírodní afrodisiakum plné antioxidantů, slouží pro regeneraci, odvod toxinů z těla, dodání energie, podporuje růst svalové hmoty a pravidelné požívání přispívá k dlouhověkosti. Sušené amalaki koupíte v prodejnách zdravé výživy.

2. Hořčík v nejvstřebatelnější chelátové formě – ten se hodí vždy a nejen pro sportovce

Hořčík není jen na křeče. Pomáhá celkově udržovat lidské tělo v dobré fyzické i psychické kondici. Zlepšuje spánek, zlepšuje stav nehtů, vlasů, zubů, tlumí bolesti hlavy, podílí se na regulaci cholesterolu, atd. A když už hořčík, tak v té nejvstřebatelnější formě. Bisglycinát hořečnatý koupíte např. od firmy Reflex Nutrition Albion® Magnesium v prodejnách sportovní výživy. Více o vybírání hořčíku v článku: Magnesium

3. Kvalitní multivitamíny

Mezi nejprodávanější sportovní mulťáky na trhu patří Reflex Nutrition NexgenPro.

Pokud sháníte něco ještě komplexnějšího, tak chybu rozhodně neuděláte s mixem Good Green Stuff – ten obsahuje 77 ingrediencí: vitamíny, minerály, extrakty, ovoce, zeleninu i probiotika, vše v těch nejvstřebatelnějších formách a navíc je hypoalergenní, bez lepku, bez laktózy a vhodný i pro vegany.

4. Ashwagandha (vitánie snodárná) a REISHI

Ashwagandha a reishi jsou velmi účinné adaptogeny.

Adaptogenům se také říká rostliny nesmrtelnosti – pomáhají tělu adaptovat se na stres (psychický i fyzický), obnovují rovnováhu, zvyšují odolnost a udržují také hormonální rovnováhu.

Ashwagandha je silný antioxidant, který posiluje imunitu, podporuje růst svalů, zlepšuje koncentraci, působí proti depresím, využívá se při léčbě astmatu a zpomaluje stárnutí.

Má také protizánětlivé účinky, které se využívají při léčbě revmatických chorob, zánětech pojivové a svalové tkáně, kůže a sliznic. Ashwagandha urychluje regeneraci a tlumí záněty a bolest v namožených svalech. Přispívá celkově ke snížení stresu, ke zvýšení energie, podpoře vitality a sexu. Dá se koupit ve formě extraktu, jako mletý prášek nebo jako tinktura v prodejnách zdravé výživy.

Reishi je jedním z nejoceňovanějších produktů tradiční čínské medicíny. V překladu znamená „božská houba nesmrtelnosti“. Posiluje srdce, způsobuje zvýšení vitality, zlepšuje imunitu i mentální aktivitu a omlazuje.“ Taoističtí mniši pravidelně užívají Reishi k posílení paměti a zlepšení koncentrace.

5. Cordyceps

Medicinální houby jsou u sportovců čím dál oblíbenější. Patří, stejně jako ashwagandha, mezi adaptogeny, takže se organismus dokáže mnohem lépe vyrovnat se stresem.

Pokud chcete přírodní cestou zlepšit své sportovní výkony, posílit imunitu, podpořit kardiovaskulární systém, nebo vás třeba trápí astma, vyzkoušejte tajnou zbraň elitních sportovců – extrakt z CORDYCEPSU.

V ČR se dá sehnat např. velmi kvalitní dvojitý extrakt od firmy Superionherbs, který garantuje vysoký obsah účinných látek (více než 40% polysacharidů a 15% manitolu). Jde o 100% čistý extrakt. Navíc jako jeden z mála výrobků neobsahuje plnidla ani konzervační látky a je v rostlinných tobolkách vhodných i pro vegetariány a vegany.

6. To nejlepší, co můžete koupit pro výkon mozku

Nootropní látky pomáhají s výrazně zlepšit výkon mozku, soustředění, paměť, náladu i celkovou vitalitu. Kombinaci dvou bylin, gotu koly a bacopy ocení všichni – ať už jde o studenty, sportovce nebo o staršího člověka se sklerózou či pacienta s Alzheimerem nebo Parkinsonem.

V kapslích BrainMax 2.1 NeuroHacker Manifesto je navíc obsažen  Alpha GPC – L-Alpha glycerofosfocholin (GPC), což je jeden z nejsilnějších nootropních doplňků, který chrání a podporuje celkové zdraví mozku. Zapojuje se do vývoje nových mozkových buněk a zvyšuje schopnost těla opravovat poškozené buněčné membrány. Kromě toho, že zlepšuje koncentraci, tak sportovci určitě ocení i jeho významný vliv na sportovní výkon a růstový hormon.

7. ROLLER

Dá se s ním masírovat i cvičit. Kdo ještě nemá pěnový válec doma, rozhodně by ho měl najít pod stromečkem.

8. Aby klouby nebolely

Není žádným tajemstvím, že spousta sportovců využívá např. Alavis Tripleblend (i ten pro koně), nicméně si na něm moc nepochutnáte. Proto si spousta lidí kupuje Geloren HA s višňovou příchutí.

Pokud chcete ale dát přednost doplňkům pro lidi, tak určitě omrkněte nejprodávanější sportovní kloubní doplňky (ověřeno v praxi – fungují výborně):

Universal Nutrition Animal Flex – kromě MSM, chondroitinu, glukosaminu a hydrolyzovaného kolagenu obsahuje i kyselinu hyaluronovou, extrakt z boswelie, kurkumy, zázvoru, bromelain a quercetin.

Velmi dobré složení i chuť má i Czech Virus Joint Max Ultimate Blend nebo Prom-IN Joint Care Drink.

9. Pro všechny nadšence přírodní léčby

Přibývá lidí, kteří se zajímají o používání přírodních doplňků (bylin, koření, hub a dalších) pro řešení nejrůznějších zdravotních potíží. Jak se říká: „lékař léčí, příroda uzdravuje, takže není divu, že zájem o fytoterapii neustále roste.

A pro všechny takové nadšence je tady seminář Síla bylin pro maximální výkon a zdraví. Ideální dárek pro všechny, kdo se chtějí dozvědět víc o účincích, dávkování a o případných kontraindikacích nejčastěji používaných přírodních doplňků.

10. Pomozte splnit novoroční předsevzetí

Ať už jde o zdraví, lepší výkony, nabírání svalů nebo tvarování postavy, vše začíná na talíři. Vyznat se ve sportovní výživě je základ. Co tedy koupit dárkový poukaz na oblíbený kurz (nejen) sportovní výživy?

V oblasti výživy vládne chaos. Každý sice ví, že by měl jíst jinak před a po tréninku, když jde běhat, a jinak, když chce nabírat svaly, málokdo už ale ví, co to v praxi znamená. Jak si elitní sportovci zlepšují výkony správným načasováním makrosložek, jak si vybírají doplňky, jak efektivně nabírají svaly nebo hubnou?

To se můžete naučit na kurzu, který je sestavený tak, aby studenti získali víc znalostí, než má většina nutričních poradců (na reference studentů se můžete podívat na stránkách Kurzu (neje) sportovní výživy.)

Dárkové poukazy se dají využít po celý rok 2020, takže s vhodným termínem si nemusíte lámat hlavu.

11. Nouzové řešení pro všechny, komu došly peníze, nápady i chuť a síla nakupovat

Všem, kdo mají trochu smysl pro humor, můžete vyrobit  „dárkové poukázky“.

Je už na vás, co chcete darovat – láskyplné objetí/ uvaření teplé večeře/ domácí štrůdl či pekáč buchet/ snídani do postele/ 10 minut lichotek/ propustku na večer nebo víkend (bez keců a výčitek)/ výlet dle vlastního výběru/ 30 minut klidu po příchodu domů/ hodinu hlídání dětí/ uvolnění z generálního úklidu domácnosti/ omluvenku z povinné návštěvy tchýně/ drbání nebo masáž zad či jiné části těla/ anulování výmluvy „bolí mě hlava“ apod.

Fantazii se meze nekladou a určitě vymyslíte spoustu dalších projevů lásky 🙂

 

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno